Turkijos sprendimas vasario pabaigoje vėl atidaryti sieną pabėgėliams sukėlė nesutarimus su Briuseliu ir kaimynine Graikija.

Tūkstančiai migrantų bando patekti į Graikiją, o pastarosios šalies pareigūnai priversti naudoti ašarines dujas.

R. T. Erdoganas netgi prilygino vaizdus Graikijos pasienyje su vaizdais nacistinėje Vokietijoje. Tuo metu Graikija neigia naudojanti smurtą ir kaltina Turkiją verčiant žmones beviltiškoje situacijoje bandyti patekti į Europą.

Turkijos prezidentas teigė, kad atviros sienos į Europą yra būdas spausti Europos šalis, kad šios paremtų Turkiją Sirijos konflikte. Turkija stengiasi atremti Sirijos režimo puolimą Idlibe, paskutinėje sukilėlių tvirtovėje Sirijoje.

R. T. Erdoganas sako, kad šylant orams pabėgėliai kelsis ne tik per Graikiją, bet pasklis visame Viduržemio jūros regione.

Nepaisant to, jis tikisi, kad su Briuseliu bus susitarta dar iki ES viršūnių susitikimo kovo 26 d.
Turkijoje yra apie 4 mln. pabėgėlių, dauguma jų atvyko iš Sirijos. Turkija baiminasi, kad Rusijos ir Irano remiamas Sirijos režimo puolimas Idlibe gali dar padidinti pabėgėlių skaičių.

Nors R. T. Erdoganas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusią savaitę susitarė dėl paliaubų, tačiau Turkijos vadovas trečiadienį sakė, kad pastebėti paliaubų nesilaikymo atvejai.
Turkija 2016 m. pažadėjo Briuseliui sulaikyti nelegalią migraciją, tačiau dabar teigia negavusi visų žadėtų 6 mlrd. eurų ir aiškina, kad nesilaikoma pažadų dėl prekybos ir vizų.