Turkijos karinių oro pajėgų lėktuvai nuo 9 val. 30 min. iki 10 val. 55 min. Grinvičo (nuo 12 val. 30 min. iki 13 val. 55 min. Lietuvos) laiku bombardavo „separatistų teroristinės organizacijos“ taikinius Garos regione Šiaurės Irake, sakoma naujienų agentūros „Anadolu“ pranešime, turint omenyje uždraustą Kurdistano darbininkų partiją (PKK).

Pranešime priduriama, kad per antskrydžius taikiniai „buvo sunaikinti“.

Turkija, Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos yra įtraukusios PKK į teroristinių organizacijų sąrašą. PKK kovotojų vadovybė yra įsikūrusi Kandilio kalnuose Irako šiaurėje.

Dvejus metus trukusios paliaubos tarp Anakros ir PKK pernai žlugo, o kurdų sukilėliai ėmė dažnai rengti išpuolius prieš saugumo pajėgas neramiuose šalies pietryčiuose.

Nuo trečiadienio Turkija vykdo operaciją Sirijoje prieš „Islamo valstybės“ džihadistus ir Sirijos kurdų liaudies apsaugos dalinius (YPG).

JAV remia YPG, kurias laiko veiksmingiausia kovine jėga Sirijoje, ir aprūpina kurdų kovotojus ginklais, taip pat siunčia jiems savo karinių patarėjų. Tuo tarpu Turkija YPG laiko teroristine grupuote, siekiančia savo autonominio regiono Sirijoje.

JAV: Turkijos ir kurdų pajėgų konfrontacija Sirijoje yra nepriimtina

Kova tarp Turkijos pajėgų ir kurdų vadovaujamo aljanso, kurį remia JAV, padalinių Sirijoje yra nepriimtina. Tai pirmadienį pareiškė Pentagonas, ragindamas visus konflikto dalyvius sudėti ginklus, praneša AFP.

Naujienų agentūros AFP gautame pranešime Pentagono atstovas Peteris Cookas pasmerkė į pietus nuo Sirijos miesto Džarabluso vykstančias kautynes.

„Atidžiai stebime pranešimus, apie į pietus nuo Džarabluso – kur nėra „Islamo valstybės“ (IS) kovotojų – vykstančias kovas tarp Turkijos ginkluotųjų pajėgų, kelių opozicijos grupių ir kurdų vadovaujamoms „Sirijos demokratinėms jėgoms“ priklausančių dalinių“, – teigė jis.

Pentagono atstovas Peteris Cookas

„Patikiname, kad šias kovas laikome nepriimtinomis ir kad jos mums kelia didelį susirūpinimą“, – toliau sako jis.

„Jungtinės Valstijos nedalyvavo šiuose veiksmuose, jie nebuvo suderinti su JAV pajėgomis ir mes jų nepalaikome“, – pridūrė P. Cookas.

Jo teigimu, JAV ragina visas ginkluoto konflikto puses nedelsiant sudėti ginklus ir imtis veiksmų siekiant išspręsti šį konfliktą.

Šie komentarai išsakyti po to, kai praėjusį trečiadienį Turkijos pajėgos Sirijos teritorijoje pradėjo dvikryptę operaciją prieš IS ir kurdų Liaudies apsaugos dalinius.

Liaudies apsaugos daliniai yra pagrindinė JAV remiamos „Sirijos demokratinių jėgų“ aljanso, šiaurės Sirijoje kovojančio su IS, dalis.

Turkija Liaudies apsaugos dalinius vadina teroristine grupuote ir pirmadienį teigė ketinanti ir toliau į ją taikytis, jei ši neatsitrauks į rytus nuo Eufrato upės.

Turkijos premjero pavaduotojas: Turkija nekariauja ir neketina likti Sirijoje

Įsiveržusi į šiaurės Siriją Turkija nepradėjo karo. Be to, ji neturi jokių ketinimų ten tapti nuolatine galia. Taip pirmadienį kalbėjo Turkijos ministro pirmininko pavaduotojas Numanas Kurtulmusas, cituojamas šalies transliuotojo NTV. Apie tai praneša naujienų agentūra „Reuters“.

„Turkija neokupuoja nei vienos šalies. Turkija nepradeda karo“, – Stambule žurnalistams sakė N. Kurtulmusas.

„Visos susijusios šalys, įskaitant ir Damasko vyriausybę, žinojo apie „Eufrato skydo“ operaciją. Esame tikri, kad Rusija juos informavo“, – pridūrė jis, Turkijos įsiveržimą į šiaurės Siriją pavadindamas Ankaros jam suteiktu vardu.