Jis sakė valstybiniam transliuotojui RIK, kad platforma tebėra įstrigusi maždaug už 50 km nuo numatytos gręžimo vietos prie Kipro pietrytinių krantų.

N. Christodulidas nurodė, kad Turkijos karinių jūrų pajėgų laivai neleidžia prie tos zonos priartėti kitiems prekiniams laivams – esą dėl netoliese vykstančių karinių pratybų.

Atstovas sakė, kad Turkijos pranešimas apie tame rajone vykstančius manevrus galioja iki vasario 22 dienos, bet Nikosija teigia, kad šie veiksmai pažeidžia tarptautinius įstatymus.

Pasitelkęs užsienio įmones, energijos išteklių paiešką Kipras pradėjo prieš daugiau kaip septynerius metus. Šalis iki šiol nerado pakankamai didelių gamtinių dujų telkinių, kurių gavyba būtų komerciškai pagrįsta, tačiau tęsia paieškas ir planuoja statyti dujų terminalą, nes siekia tapti regionine dujų tiekėja.

Turkija savo ruožtu priešinasi Kipro vyriausybės vykdomai „vienašališkai“ angliavandenilių telkinių paieškai, nes Nikosija nepaiso turkiškojo Šiaurės Kipro teisių į etniniu pagrindu susiskaldžiusios salos gamtinius išteklius.

Pasak N. Christodulido, Kipras ir ENI siekia užtikrinti, kad gręžimo darbai būtų vykdomi.

Praeitą ketvirtadienį Kipro energetikos ministras Georgas Lakotripis pranešė, kad ENI ir Prancūzijos „Total“ prie salos krantų aptiko „dideles“ dujų atsargas.