Turkija reguliariai atakuoja taikinius šiaurės vakarų Irake per operacijas prieš Kurdistano darbininkų partiją (PKK), Ankaros laikomą teroristine organizacija.

Kurdų separatistai dešimtmečius kovoja su Turkijos vyriausybės pajėgomis. PKK kovotojai turi bazių kalnuotame Irako regione kitapus sienos su Turkija.

„Turkijos bombardavimo kankinių skaičius – aštuoni“, – sakė pareigūnai Sindžare. Anksčiau buvo skelbta apie tris aukas.

Tarp žuvusiųjų yra keturi klinikos darbuotojai ir keturi kovotojai iš Irake didelę įtaką turinčios provyriausybinių sukarintų organizacijų koalicijos „Hashed al Shaabi“ 80-osios brigados, siejamos su PKK.

80-ąją brigadą sudaro Irako jazidų religinės mažumos nariai. Ši bendruomenė, kuriose pagrindinė tvirtovė yra Sindžaras, patyrė žiaurų persekiojimą, kai džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai 2014 metais užėmė dideles teritorijas Irake.

Vienas vietos šaltinis sakė, kad Turkijos pajėgos smogė pasiuntusios kovinius dronus.

Pirmadienį per kitą turkų karinį smūgį žuvo 80-osios brigados vienas aukšto rango kariškis.

Besikartojantys Turkijos kariuomenės reidai didina įtampą su Bagdadu, bet turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas perspėjo, kad Ankara „susitvarkys“ su PKK veikla Irake, jeigu to nesugeba padaryti patys irakiečiai.

Irakas reguliariai pasmerkia jo suvereniteto pažeidimus ir ne kartą buvo iškvietęs Turkijos ambasadorių dėl Ankaros karinių kampanijų kaimyninėje šalyje.

Trečiadienį Irako nacionalinio saugumo taryba, pirmininkaujama premjero Mustafos al Kadhemi, paskelbė pranešimą, kuriuo smerkiami „vienašališki kariniai veiksmai, pažeidžiantys geros kaimynystės principą“.

Pranešime tiesiogiai neminima Turkija, PKK arba pastarosios atakos, bet smerkiamas „naudojimasis Irako teritorija sąskaitoms suvesti“.

Per pastaruosius 25 merus Turkija įkūrė apie 12 karinių bazių Irako šiauriniame autonominiame kurdų regione ir pavasarį pradėjo naują puolimą prieš PKK kaimyninėje šalyje. Per šias operacijas buvo pasitelkiama aviacija ir antžeminės pajėgos.

Ankara yra viena svarbiausių Bagdado prekybos partnerių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)