Iranas ir Izraelis, vienos įtakingiausių regiono valstybių, kurių abiejų santykiai su R. T. Erdogano vyriausybe yra buvę įtempti, pasmerkė vėlų penktadienio naktį prasidėjusį pučą.

Nuo krizės pradžios Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas su savo Turkijos kolega kalbėjosi tris kartus.

Savo „Twitter“ paskyroje jis gyrė Turkijos žmones, stojusius „ginti demokratiją ir savo išrinktąją vyriausybę“. Tai, anot jo, „įrodo, kad perversmams mūsų regione ne vieta ir jie yra pasmerkti žlugti.“

„Esu labai susirūpinęs dėl krizės Turkijoje“, – naktį parašė M. J. Zarifas savo „Twitter“ paskyroje.

„Pirmoje vietoje yra stabilumas, demokratija ir Turkijos žmonių saugumas. Turime išlikti vieningi ir atsargūs.“

Bandymą surengti išpuolį pasmerkė ir Izraelis, tik praėjusį mėnesį pritaręs susitarimui atkurti santykius, kurie buvo įšaldyti nuo 2010 metų, kai Izraelio pajėgos užpuolė Turkijos laivą, bandžiusį pralaužti Gazos ruožo blokadą.

„Izraelis gerbia demokratinį procesą Turkijoje ir tikisi tęsti Turkijos ir Izraelio susitaikymo procesą“, – pareiškė užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Emmanuelis Nahshonas.

Išskyrus Katarą, Irano arabų priešininkai Persijos įlankoje įvykių Turkijoje nekomentavo, apsiribojusios tik patarimu savo piliečiams neiti į gatves.

Turkijos vadovui paskambinęs Kataro emyras šeichas Tamimas bin Hamadas al-Thanis „pasveikino (R.T. Erdoganą) sulaukus tokios Turkijos žmonių paramos savo valdžiai karinio perversmo, kuris buvo sužlugdytas, akivaizdoje“, pranešė oficiali naujienų agentūra QNA.

Šeichas Tamimas „griežtai pasmerkė šį sužlugdytą bandymą ir išreiškė ... (Kataro) solidarumą su Turkija ... šaliai imantis visų priemonių, kuriomis siekiama apginti konstitucinį teisėtumą, įgyvendinti teisinės valstybės principą ir išsaugoti saugumą ir stabilumą“.

Dujų turtingas Kataras yra artimiausias R. T. Erdogano sąjungininkas Persijos įlankoje, taip pat jaučiantis simpatijas Musulmonų brolijai, kuri kadaise valdė Egiptą ir kuri kitose Persijos įlankos arabų valstybėse yra paskelbta už įstatymo ribų.

Gazos islamistinės grupuotės „Hamas“ vadovai, kurie palaiko draugiškus ryšius su Kataru, taip pat su islamo šaknų turinčia Turkijos valdančiąja Teisingumo ir plėtros partija (AKP), „pasmerkė sužlugdytą bandymą surengti perversmą“ ir „pasveikino Turkijos žmones ir vadovybę su pergale ginant demokratiją“.

Turkija neseniai su Izraeliu pasiekė kelis kompromisinius susitarimus dėl Gazos, įskaitant leidimą Ankarai pastatyti ligoninę.

Šeštadienį aktyvistai, visų pirma susijusieji su „Hamas“, paragino surengti demonstracijas solidarumui su Turkijos vyriausybe išreikšti.

Tuo tarpu R. T. Erdoganas šeštadienį paragino savo rėmėjus neprarasti budrumo, įspėdamas apie galimus naujus smurto protrūkius, nors jo pajėgos ir yra atgavusios kontrolę.

Sudano prezidentas Omaras al-Bashiras taip pat pasmerkė „bandymą surengti perversmą Turkijoje ir sutrikdyti saugumą bei stabilumą šalyje“.

„Sudano vyriausybė ir jo žmonės palaiko prezidento Erdogano ir Turkijos žmonių pastangas užtikrinti Turkijoje stabilumą ir saugumą“, – nurodoma prezidento pareiškime.