Šimtai darbininkų buvo suimti penktadienio vakarą, saugumo pajėgoms siekiant išvaikyti demonstraciją prie naujojo oro uosto, kuris, Ankaros teigimu, bus didžiausias pasaulyje. Dar 20 žmonių buvo sulaikyti, kai surengė suimtųjų palaikymo akciją.

Oro uosto, kurį numatoma užbaigti jau spalį, statybose dirba apie 35 tūkst. žmonių. Projektas pastaruoju metu yra smarkiai kritikuojamas dėl saugumo. Remiantis Transporto ministerijos balandį paskelbtais duomenims, statybvietėje iš viso mirė 27 darbininkai, o pusė iš jų žuvo per su darbu susijusius nelaimingus atsitikimus.

Profesinės sąjungos atstovai naujienų agentūrai AFP sekmadienį pranešė, kad apie ketvirtadalis suimtųjų yra paleisti.

„Buvo suimti beveik 600 mūsų draugų, 160 praėjusią naktį buvo paleisti," – naujienų agentūrai sakė profesinės sąjungos „Dev Yapi-Is“ vadovas Ozguras Karabulutas (Ezgiuras Karabulutas).

Per spaudos konferenciją Stambule jis pranešė, kad nei profesinė sąjunga, nei advokatai ar parlamentarai neturi jokios informacijos apie kitus suimtuosius.

Per penktadienio demonstraciją protestuotojai skundėsi dėl žūčių ir kitų nelaimingų atsitikimų statybvietėje bei dėl prastų gyvenimo sąlygų.

Oro uosto statytoja ir operatorė IGA pareiškė, kad bendrovės vadovai susitiko su darbininkais ir pažadėjo „kaip galima greičiau“ išspręsti problemas.

Bendrovės atstovai šeštadienį naujienų agentūrai AFP suėmimų nekomentavo.

Keli darbininkai AFP sakė, kad nelaimingi atsitikimai oro uosto statybvietėje yra dažni ir kad žuvo žymiai daugiau žmonių, nei teigia ministerija.

Turkijos prezidentas Recepas Rayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) yra pareiškęs, kad naujasis oro uostas bus didžiausias pasaulyje. Iš pradžių jis galės aptarnauti 90 mln. keleivių per metus, o iki 2023-ųjų šis skaičius pasieks 150 milijonų.