„Manęs klausė, kada pirmą kartą turėjau analinį aktą, (kada pirmą kartą santykiavau) oraliniu būdu, su kokiais žaislais žaidžiau vaikystėje“, – pasakojo Ahmedas (20 m.), kuris pasakė apie savo seksualinę orientaciją vos pakviestas į sveikatos patikrinimą.

„Klausė, ar man patiko futbolas, ar nešiodavau moteriškus drabužius, ar kvėpindavausi moteriškais kvepalais, – pasakojo vaikinas. – Buvau su kelių dienų barzdele, esu aktyvusis homoseksualus partneris, nesu panašus į homoseksualų vyrą.“

Paskui jo paprašė parodyti nuotrauką, kurioje būtų persirengęs moterimi.

„Nesutikau. Pateikiau kitą pasiūlymą, jie sutiko“, – pridūrė Ahmedas. Jis parodė nuotrauką, kurioje nufotografuotas bučiuojantis vyrą.

Ahmedas tikisi gauti vadinamąjį rožinį pažymėjimą, kuris patvirtintų, kad jis yra homoseksualus ir todėl atleidžiamas nuo karinės tarnybos.

Bėgant metams didžiuosiuose Turkijos miestuose gėjų gyvenimas pasidarė viešesnis – Stambule atsidarė homoseksualų kavinių ir klubų, o praėjusią vasarą vyko didžiulis gėjų paradas.

Musulmoniškoje valstybėje tai unikalus įvykis.

Turkijoje nėra homoseksualumą smerkiančių teisės aktų, visgi savo seksualinės orientacijos neslepiančių homoseksualų kariuomenėje nelaukia. Tiesa, norėdami išvengti karinės tarnybos jie privalo įrodyti, kad yra homoseksualūs.

Dešimto dešimtmečio pabaigoje pašauktas į karinę tarnybą Gokhanas greitai suprato, kad kariuomenėje jam ne vieta. „Bijojau šautuvų“, – prisimena vyriškis. Jis bijojo ir patyčių, taigi nepraėjus nė savaitei sukaupė drąsą ir pasisakė apie savo lytinę orientaciją vyresnybei.

„Paklausė, ar turiu nuotraukų. Aš turėjau“, – pasakojo Gokhanas. Jis turėjo nuotraukų, kuriose buvo nufotografuotas intymių santykių su vyru metu, nes buvo girdėjęs, kad be nuotraukų karinės tarnybos neišvengs.

„Turi matytis veidas. Be to, iš nuotraukų turi būti aišku, kad esi pasyvusis partneris“, – paaiškino Gokhanas.

Karo medikams nuotraukos buvo įrodymas, jei išdavė Gokhanui rožinį pažymėjimą ir atleido nuo karinės tarnybos. Vyriškis sako, kad tai buvo siaubinga patirtis. „Tai siaubinga. Kažkas juk turi tavo nuotraukų, gali jas parodyti mano kaime, mano tėvams, giminaičiams“, – sakė jis.