„Sirija dabar bando laimėti laiko, varydama šiuos nekaltus ir sielvartaujančius žmones Idlibe arčiau mūsų sienų. Mes neduosime Sirijai galimybės ten įsitvirtinti“, – R. T. Erdoganą antradienį citavo laikraštis „Hurriyet“ ir transliuotojas NTV.

Pirmadienį Idlibe nuo Sirijos pajėgų artilerijos ugnies žuvo aštuoni Turkijos kariai ir prie kariuomenės dalinių priskirti civiliai. Atsakydama Ankara atakavo kelias dešimtis Sirijos kariuomenės pozicijų.

„Tai yra akivaizdus Idlibo susitarimo pažeidimas. Suprantama, kad režimas sulauks pasekmių“, – sakė R. T. Erdoganas žurnalistams lėktuve, grįždamas iš Ukrainos.

Anksčiau Turkijos prezidentas sukritikavo Rusiją, pagrindinę Sirijos prezidento Basharo al Assado rėmėją, neužtikrinus taikos susitarimų įgyvendinimo Idlibe, tačiau vėliau savo toną sušvelnino.

„Mes nenorime veltis į rimtą konfliktą arba rimtą konfrontaciją su Rusija šiame etape, – sakė jis. – Kaip žinote, mes su Rusija turime labai rimtų iniciatyvų.“

Pastaraisiais metais Turkija ir Rusija plėtoja savo ryšius prekybos ir gynybos srityse, nors abi palaiko priešiškas Sirijos konflikto šalis.

Pagal 2018 metais Maskvos ir Ankaros pasirašytą susitarimą, kuriuo siekiama užkirsti kelią režimo puolimui Idlibe, Turkija turi regione 12 stebėjimo postų, nors vieną iš jų gruodį apsupo B. Assado pajėgos.

„Mūsų kariuomenės stebėjimo postai ten atlieka svarbų vaidmenį ir jie bus išsaugoti“, – pažadėjo Turkijos vadovas.