Turkijos prezidentas pažadėjo, kad jo šalis labiau negu bet kada pasiryžusi pasinaudoti savo teise į savigyną.

„Mūsų ryžtas atsakyti į tokio pobūdžio atakas, vykdomas šalies viduje ir už mūsų sienų, dėl tokių veiksmų tik stiprėja, – sakoma R.T.Erdogano pranešime. – Turi būti žinoma, kad Turkija nepabūgs pasinaudoti savo teise į savigyną bet kuriuo laiku, bet kurioje vietoje arba bet kokia proga.“

Vicepremjeras Numanas Kurtulmusas anksčiau trečiadienį pranešė, kad mažiausiai 28 žmonės žuvo, o dar 61 buvo sužeistas per „gerai suplanuotą“ ataką sostinėje netoli vienos kariuomenės būstinės. Sprogmenų prikrautas automobilis buvo detonuotas, kai kariškių autobusas, vežęs ginkluotųjų pajėgų narius, stabtelėjo prie vieno šviesoforo, nurodė privati televizija NTV.

R. T. Erdoganas dėl šios atakos atšaukė ketvirtadienį planuotą vizitą į Baku, kur Turkijos lyderis ketino susitikti su Azerbaidžano vadovu.

Premjeras Ahmetas Davutoglu taip pat atšaukė vizitą į Briuselį, kur jis su 11 Europos Sąjungos šalių lyderiais ketino aptarti pabėgėlių krizę Europoje.

Per tas diskusijas, kurios turėjo įvykti prieš visų 28 ES narių viršūnių susitikimą, planuota aptarti planą, kaip perkelti į Turkiją pasitraukiusius pabėgėlius iš pilietinio karo krečiamos Sirijos.

Recepas Tayyipas Erdoganas

Ieško išpuolio užsakovų

Po kruvino teroristinio išpuolio Turkijos sostinėje Ankaroje vyriausybė ieško jo organizatorių. „Kol kas mes neturime informacijos apie tai, kas įvykdė šią ataką“, – sakė vicepremjeras Numanas Kurtulmusas.

Per išpuolį prieš kariuomenės autobusų vilkstinę trečiadienio vakarą, jo duomenimis, žuvo mažiausiai 28 žmonės ir 61 buvo sužeistas. Vicepremjeras kalbėjo apie „visos tautos“ užpuolimą.

Turkijos karinė aviacija trečiadienio vakarą bombardavo uždraustos kurdų Darbininkų partijos (PKK) taikinius Šiaurės Irake, pranešė irakiečių televizijos stotis „Al Sumaria“. Kol kas neaišku, ar antskrydžiai susiję su išpuoliu Ankaroje, už kurį kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės.

PKK vis puldinėja Turkijos saugumo pajėgas. Be to, ji paskelbė išplėsianti atakas prieš valstybines institucijas.

Išpuolio netoli parlamento taikinys buvo autobusai, gabenę ginkluotųjų pajėgų karius. Kariuomenė patvirtino, kad tarp žuvusiųjų yra kareivių, tačiau jų skaičiaus nenurodė.

Išpuolį, be kitų, pasmerkė Europos Sąjunga (ES), Jungtinės Tautos (JT) ir JAV.

Laikraštis: išpuolio Ankaroje vykdytojas – Sirijos pilietis

Turkijos vyriausybę remiantis laikraštis „Yeni Safak“ ketvirtadienį pranešė, kad nustatyta išpuolį Ankaroje įvykdžiusio asmens tapatybė. Paėmus pirštų atspaudus paaiškėjo, kad tai – Sirijos pilietis, informuoja „Reuters“.

Laikraštis neatskleidė informacijos šaltinio. Be kita ko, nebuvo įmanoma iš karto patvirtinti šio pranešimo. Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už išpuolį.

Laikraščio internetiniame tinklapyje rašoma, kad sprogdintojas yra Salihas Necaras, manoma, atvykęs į Turkiją su pabėgėliais iš Sirijos. Vyro pirštų atspaudai paimti šiam atvykus į šalį.

Per ataką susprogdinta mašina išnuomota Vakarų Turkijos Izmiro mieste prieš kelias savaites.

Apkaltino kurdų kovotojus

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu ketvirtadienį apkaltino šalyje ir Sirijoje veikiančius kurdų kovotojus dėl sprogdinimo Ankaroje prie kariuomenės transporto priemonių kolonos, per kurį žuvo bent 28 žmonės, patvirtindamas pranešimus, kad įtariamas sprogdintojas buvo Sirijos pilietis.

„Buvo išaiškinta, kad šią ataką įvykdė teroristinės organizacijos nariai, bendradarbiaudami su YPG (Sirijos kurdų liaudies apsaugos dalinių) nariu, kuris infiltravosi (į Turkiją) iš Sirijos“, – A.Davutoglu sakė žurnalistams Ankaroje, patvirtindamas, kad sprogdintojas buvo pilietis Salihas Necaras. Pasak premjero, dėl šio išpuolio buvo areštuoti devyni žmonės.

A.Davutoglu, kalbėdamas apie teroristinę organizaciją, turėjo omenyje uždraustą Kurdistano darbininkų partiją (PKK) ir YPG, kuri yra Sirijos kurdų demokratinės sąjungos partijos (PYD) ginkluotas sparnas. Ankara abu šiuos judėjimus laiko teroristinėmis grupuotėmis.

Praėjus kelioms valandoms po trečiadienio vakarą Ankaroje įvykdyto sprogdinimo, Turkijos aviacija smogė PKK taikiniams Irako šiaurėje, ketvirtadienį pranešė armija.

Pranešime sakoma, kad naikintuvai bombardavo Haftanino vietovę netoli sienos su Turkija, žinomą kaip PKK tvirtovė, taikydamiesi į 60–70 kovotojų grupę, kurioje esą buvo svarbių PKK vadų.