Jei Sirijos vyriausybė gebės apsaugoti savo teritoriją ir įveiks „teroristines organizacijas“, „visos teritorijos turėtų būti perduotos Sirijai“, Ženevoje pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu. Jis pabrėžė, kad Turkija regionus Šiaurės Sirijoje „išvalė“ ir nuo Kurdų liaudies apsaugos dalinių (YPG), ir nuo „Islamo valstybės“ (IS) džihadistų.

Turkija 2016 ir 2018 metais įžengė į Šiaurės Siriją ir ėmė kontroliuoti teritorijas į vakarus nuo Eufrato upės. Spalio pradžioje Turkija pradėjo karinę operaciją ir į rytus nuo Eufrato.

Dar prieš baigiantis su Rusija sutartoms paliauboms, Maskva antradienį paskelbė, kad kurdų pajėgos YPG, kaip sutarta, pasitraukė iš pasienio regiono. Tai komentuodamas M. Cavusoglu sakė, kad reikia tikėti rusų partneriais, tačiau „teroristais“ Turkija nepasitiki. Jei teritorijoje pasirodys YPG kovotojų, esą nebus delsiama juos „eliminuoti“.

Po pasitraukimo į teritoriją įžengė Rusijos ir Sirijos kariai. Sirų pasieniečiai pasienyje su Turkija įkurdino 84 kontrolės postus.

Ankara laiko YPG uždraustos kurdų Darbininkų partijos PKK atšaka, o tai reiškia – teroristine organizacija. Jungtinėms Valstijoms tuo tarpu YPG vadovaujamos Sirijos demokratinės pajėgos buvo svarbus partneris kovoje su IS.