„Susitikimas Maskvoje davė pirmą konkretų rezultatą“, – sakoma Turkijos ministerijos pranešime.

„Praėjus vos kelioms valandoms po ilgo susitikimo, kelias dienas laukęs Turkijos sausakrūvis išplaukė iš Ukrainos uosto".

Turkijos gynybos delegacija lankėsi Maskvoje deryboms dėl grūdų eksporto iš Ukrainos atnaujinimo per Juodąją jūrą, trečiadienį pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Milijonai tonų kviečių ir kitų grūdų įstrigo Ukrainos uostuose, kai Rusija pasiuntė kariuomenę į provakarietišką kaimynę, tai kelia nuogąstavimus dėl bado ir maisto kainų visame pasaulyje. „Šalys aptarė saugų Turkijos prekybinių laivų išplaukimą ir grūdų eksportą iš Ukrainos uostų, taip pat saugios laivybos Juodojoje jūroje užtikrinimo būdus“, – sakoma ministerijos pranešime po susitikimo antradienį.

Rusija ne kartą neigė blokuojanti Ukrainos grūdais pakrautus krovininius laivus neleisdama jiems išplaukti ir savo ruožtu dėl maisto krizės kaltina Vakarų sankcijas Maskvai. Turkija, palaikanti gerus santykius su Maskva ir Kyjivu, pasiūlė leisti išplaukti laivams iš Ukrainos pagal Jungtinių Tautų (JT) planą, numatantį saugius koridorius apeinant žinomas minas.

Per Turkijos generolų ir Rusijos kolegų susitikimą Maskvoje pasiekta „supratimo dėl būsimų Turkijos, Rusijos, Ukrainos ir JT derybų“, sakoma Turkijos pranešime. „Atsižvelgiant į tai, nuspręsta, kad artimiausiomis savaitėmis Turkijoje būtų surengtas keturšalis susitikimas, po susitikimo su Ukrainos ir JT atstovais“, - pranešė Gynybos ministerija.

Anksčiau Turkijos žiniasklaida skelbė, kad keturšalės derybos dėl grūdų vyks kitą savaitę Stambule.

Milijonai tonų kviečių ir kitų grūdų šiuo metu įstrigę Ukrainos ir Rusijos okupuotuose uostuose. Dėl krizės maisto kainos labai išaugo ir prisidėjo prie pasaulinės infliacijos šuolio. Jungtinės Tautos perspėja, kad šiuo metu tai labiausiai paliečia skurdesnes Afrikos šalis, nes jos labai priklausomos nuo rusiškų ir ukrainietiškų kviečių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)