Deklaraciją, kurioje kritikuojamas vyriausybės tvarkymasis su smurtu daugiausia kurdų apgyvendintuose šalies pietryčiuose ir raginama nutraukti toje šalies teritorijoje įvestą komendanto valandą, pasirašė daugiau kaip 1 000 žmonių, įskaitant žymų amerikiečių lingvistą ir filosofą Noamą Chomsky.

Televizija NTV pranešė, kad pareigūnai ieško dar septynių asmenų, taip pat vakarinėje Turkijos Kodžaelio provincijoje – pramonės centre, esančiame netoli Stambulo.

Prokurorai ketvirtadienį pradėjo tyrimą dėl deklaracijos, kai ją pasirašiusius asmenis dėl tariamo „terorizmo rėmimo“ griežtai sukritikavo prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir premjeras Ahmetas Davutoglu.

Turkijoje įsivyravo didžiausia smurto banga per pastaruosius dešimtmečius, liepą žlugus paliauboms su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK). Saugumo pajėgos pradėjo vykdyti plataus masto operacijas šalies pietryčiuose, įvesdamos komendanto valandą ir apšaudydamos PKK taikinius. Kurdų kovotojai taip pat pradėjo rengti atakas prieš kariškius ir šalies pareigūnus.