Turkijos vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu nurodė, kad nuo sausio į jo šalį atvyko 29 899 afganistaniečiai, tuo tarpu kai per visus 2017 metus į Turkiją atvyko 45 259 žmonės iš Afganistano, pranešė Anatolijos naujienų agentūra.

„Pastaraisiais mėnesiais susiduriame su nauja pabėgėlių banga, ypač iš Afganistano“, – sakė ministras ir pridūrė, kad iki balandžio buvo sučiupti 1 328 prekeiviai žmonėmis.

Nuo balandžio pradžios turkų pareigūnai išsiuntė atgal į Afganistaną 7 100 migrantų, antradienį paskelbė „Amnesty International“, pasmerkusi „negailestingą deportacijos siekį“.

„Dar tūkstančiai yra sulaikyti, su jais elgiamasi labiau kaip su nusikaltėliais, o ne žmonėmis, bėgančiais nuo konflikto ir persekiojimo“, – pranešime sakė „Amnesty International“ pabėgėlių ir migrantų teisių tyrėja Anna Shea.

Migrantai iš Afganistano ir kitų konfliktų ir skurdo krečiamų šalių dažnai pasinaudoja Turkija kaip tranzitine šalimi, tikėdamiesi pasiekti Europą.

„Amnesty International“ skelbia, kad Turkijoje gyvena apie 145 tūkst. afganistaniečių.

Šioje šalyje taip pat gyvena per 3,5 mln. sirų pabėgėlių bei daugiau kaip 300 tūkst. pabėgėlių iš Irako, pabėgusių nuo konfliktų savo šalyse.