JAV pareigūnai šios informacijos nepatvirtino. Vašingtonas kol kas stengėsi susilaikyti nuo pažado užtikrinti „saugumo zonas“ Sirijos sukilėliams, kad tai nebūtų palaikyta karo Sirijos valstybei paskelbimu.

Aviacijos parama padėtų apsaugoti Sirijos sukilėlių pajėgas, kurios dalyvauja apmokymuose pagal JAV vadovaujamą programą Turkijos teritorijoje, sakė ministras Mevlutas Cavusoglu.

Pagal ilgai atidėliotą planą numatoma į Siriją sugrąžinti 15 tūkst. karių, kurie kovotų su „Islamo valstybės“ kovotojais.

M.Cavusoglu tiksliau nepaaiškino, kokia konkrečiai parama iš oro bus teikiama ir kas ją teiks.

„Jie turi būti paremti iš oro. Jeigu jų nesaugosime arba nesuteiksime paramos, koks tada tikslas?, – sakė ministras interviu dienraščiui „Daily Sabah“, lankydamasis Seule.

„Yra principinis susitarimas dėl paramos iš oro. Už tai, kaip ji bus teikiama, yra atsakinga kariuomenė“, – paaiškino jis.

Dėl ilgų atidėliojimų JAV vadovaujamos programos padėtis buvo kebloka. Žiniasklaida anksčiau taip pat skelbė apie abiejų programoje dalyvaujančių NATO partnerių nesutarimus.

Turkija sako, kad bet kokia paramos programa turi būti numatyta išsamiame strategijos plane, kuriame taip pat turi būti numatyta kova su Sirijos prezidentui Basharui al Assadui ištikimomis pajėgomis.

Nors Vašingtonas išlaikė priešiškumą B.Assadui, tačiau tvirtina, kad apmokymų programos tikslas tėra nugalėti „Islamo valstybės“ kovotojus.

M.Cavusoglu pritarė, kad kova su „Islamo valstybe“ turi būti prioritetas, bet „režimas taip pat turi būti sustabdytas“.

Ministras paneigė žiniasklaidos pranešimus, kad Turkija ir Saudo Arabija susitarė dėl bendros operacijos Sirijoje.