Turkija anksčiau šiemet ėmė aktyviau remti Tripolyje įsikūrusią Nacionalinės santarvės vyriausybę (NSV), Kh. Haftarui 2019 metų balandį pradėjus puolimą prieš Libijos sostinę.

Libija yra panirusi į chaosą po 2011 metų sukilimo, kai buvo nuverstas ir vėliau nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi. Dabar dėl šalies kontrolės grumiasi kelios politinės ir sukarintos organizacijos.

Kh. Haftarą remia Rusija, taip pat Egiptas ir Jungtiniai Arabų Emyratai – šalys, kurių santykiai su Turkija yra įtempti.

„Labai svarbu, kad bet kokia pagalba ir parama pučistui Kh. Haftarui, neleidžianti užtikrinti taikos, ramybės, saugumo ir teritorinio vientisumo Libijoje, nedelsiant būtų nutraukta“, – sakė Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras.

Tokį komentarą jis išsakė po susitikimo su Libijos ir Maltos vidaus reikalų ministrais Gynybos ministerijoje Ankaroje.

Pasak NSV vidaus reikalų ministro Fathi Bashagos, kurio žodžius išvertė turkų Gynybos ministerija, Kh. Haftaro rėmėjai turėtų „liautis palaikyti nerealistišką ir neteisingą projektą“.

„Tarptautinė bendruomenė turėtų teikti pirmenybę suvienytos Libijos išsaugojimui“, – pareiškė Maltos vidaus reikalų ministras Byronas Camilleri, susitikęs su H. Akaru ir F. Bashaga.

Su Ankara karinius ir jūrų susitarimus pasirašiusi NSV, pasinaudodama Turkijos karine parama, įskaitant dronus, atkūrė savo kontrolę Libijos šiaurės vakaruose.