83 mln. gyventojų turinti Turkija ketvirtadienį pradėjo skiepyti kiniška vakcina „CoronaVac“, kurią sukūrė bendrovė „Sinovac“.

Turkija trečiadienį pranešė, kad po 14 dienų trukusio vertinimo suteiktas skubus leidimas skiepyti šia vakcina, nepaisant to, kad duomenys apie vakcinos veiksmingumą yra prieštaringi.

Preliminarūs tyrimai, kuriuose dalyvavo per 7 000 savanorių Turkijoje, parodė, kad „CoronaVac“ veiksmingumas yra 91,25 proc. Tačiau platesnio masto tyrimas Brazilijoje parodė, kad veiksmingumas siekia tik 50,4 proc. Tai sukėlė susirūpinimą dėl gamintojų iš Kinijos skaidrumo.

Turkija pasirašė sutartį dėl 50 mln. „CoronaVac“ dozių, 20 mln. iš jų turi pasiekti Turkiją iki mėnesio pabaigos. Gruodį Turkija taip pat pasiekė susitarimą iki kovo pabaigos gauti 4,5 mln. „Pfizer-BioNTech“ vakcinos dozių. Šalies pareigūnai viliasi gauti iki 30 mln. šios vakcinos dozių, bet derybos tebevyksta.

Paskiepijus 1,1 mln. Turkijos sveikatos priežiūros darbuotojų, bus pereita prie kitų svarbių darbuotojų ir 65 metų bei vyresnių žmonių skiepijimo.

Turkija per visą pandemiją patvirtino 2,3 mln. užsikrėtimo atvejų, mirė 23 325 užsikrėtę žmonės.