Anot jo, iki šiol visas diplomatines pastangas išspręsti konfliktą Sirijos vyriausybė, Rusija ir Iranas išnaudojo kraujui pralieti. Joms esą tenka kaltė ir dėl nutrūkusių taikos derybų Ženevoje.

A. Davutoglu, be to, pabrėžė, kad Turkija būtų pasiruošusi sulaužyti paliaubas Sirijoje.

„Mes pasiliekame keršto smūgių teisę dėl išpuolio Ankaroje praėjusią savaitę, – kalbėjo ministras pirmininkas. – Tai buvo teroro aktas, kurį rėmė režimas. Mes žinome, kaip ir kada duosime atsaką“.

Turkijos vyriausybė dėl išpuolio Ankaroje kaltina uždraustą kurdų Darbininkų partiją PKK ir jos ginkluotą sparną Sirijoje YPG. Ataka nusinešė 28 žmonių gyvybes. Interviu „Al Jazeera“ A. Davutoglu apkaltino Sirijos vyriausybę ir Rusiją remiant YPG.

Ahmetas Davutoglu

JAV ir Rusija pirmadienį susitarė dėl ugnies nutraukimo Sirijoje, kuris turėtų įsigalioti šeštadienį 0.00 val. vietos laiku. Tačiau atakos prieš kovotojus, kurias Jungtinės Tautos (JT) įvardija kaip teroristines grupuotes, galės būti tęsiamos. Tarp jų yra IS ir „Al Qaeda“ priklausantis „Al Nusra“ frontas.

Sirijos vyriausybė taip pat sutiko su paliaubomis. Tai pranešė valstybinė Sirijos naujienų agentūra „Sana“, remdamasi Užsienio reikalų ministerija Damaske.

Pareiškime, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, rašoma, kad vyriausybė sustabdys ginkluotas operacijas, bet „tęs kovos su terorizmu pastangas“, nukreiptas prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“, „al Qaeda“ ir kitas susijusias grupuotes.

Pirmadienį JAV ir Rusijos suderintame paliaubų susitarime numatyta, kad nuo šeštadienio įsigaliosiantis „kovos veiksmų nutraukimas“ nebus taikomas operacijoms prieš pagrindines džihadistų grupuotes – „Islamo valstybę“ (IS) ir „al Nusra Front“.

„Siekdama užtikrinti, kad kovos veiksmų nutraukimas sėkmingai prasidėtų nustatytą datą – vasario 27 dieną, šeštadienį – Sirijos vyriausybė pasiruošusi toliau koordinuoti veiksmus su Rusija, kad būtų nustatytos teritorijos ir ginkluotos grupuotės, kurioms bus taikomas šis ugnies nutraukimas“, – sakoma Damasko pareiškime.

Vyriausybė nurodė, kad jos ginkluotosios pajėgos pasilieka teisę atsakyti į bet kokias opozicijos grupių atakas.

Analitikai sako, kad dėl Sirijos pilietiniame kare susiklosčiusios padėties, ypač dėl fakto, kad sukilėlių pajėgų sudėtis yra mišri, o fronto linijos dažnai keičiasi, šios paliaubos tikriausiai iš anksto yra pasmerktos žlugti.

Padėtis ypač paini Sirijos šiaurėje, kur daug nedžihadistinių sukilėlių grupių veikia išvien su „al Qaeda“ padaliniu Sirijoje – „al Nusra Front“.