Patarėjos teigimu, JAV sveikina tokį Turkijos nutarimą, kuriuo numatytas „Incirlik“ karinės oro bazės naudojimas Turkijos pietuose.

„Tai – naujas įsipareigojimas, kurį mes labai sveikiname“, – tvirtino S. Rais, pridūrusi, kad Turkija neseniai sutiko leisti JAV pasinaudoti Turkijos karinėmis bazėmis ir teritorija apmokant Sirijos opozicijos karines pajėgas.

Nors Turkija turi bendrą sieną su Iraku ir Sirija, o pasienyje yra dislokavusi karines pajėgas, karinių operacijų sausumoje prieš islamistus nevykdo.

Nuo rugsėjo vidurio prasidėjusios islamistų atakos prieš kurdus Sirijos mieste Kobanėje pareikalavo mažiausiai 500 žmonių gyvybių. Iki 200 tūkst. gyventojų buvo priversti palikti namus ir persikelti į Turkiją.

JAV vadovaujama koalicija surengė per 230 oro atakų prieš IS pozicijas Irake nuo rugpjūčio mėnesio. Rugsėjo 22 dieną operacija buvo išplėsta Sirijoje. Nuo tada įvykdyta daugiau nei 70 antskrydžių. Antskrydžių kampanijoje Sirijoje taip pat dalyvavo arba prisidėjo Saudo Arabija, Jordanija, Bahreinas, Kataras ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

J. Kerry ragina irakiečius kovoti su džihadistais

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry paragino irakiečius kovoti su „Islamo valstybe“ (IS). „Tai irakiečiai turi atsikovoti Iraką“, – pareiškė jis sekmadienį Kaire po Gazos Ruožo atstatymui skirtos donorų konferencijos, praneša agentūra AFP.

Kartu jis teigė neabejojantis, kad JAV vadovaujamos koalicijos strategija kovoje su IS bus sėkminga. Džihadistai bus „vis labiau ir labiau izoliuojami“, – kalbėjo J. Kerry.

Pasak jo, jau daugiau kaip 60 šalių pažadėjo savo indėlį kovojant su islamistais.

Komentuodamas situaciją dėl Sirijos Kobanės miesto, J. Kerry sakė, kad IS vykdomas puolimas yra „tragedija“. JAV ne kartą yra reiškusios savo susirūpinimą dėl padėties Kobanėje, tačiau vis pabrėždavo, kad užkirsti kelią džihadistų vykdomiems teritorijų užėminėjimas nėra jų didžiausias prioritetas.