Analitikai primena, kad Rusijos Tyrimų komitetas liepos 21 d. sulaikė A. Girkiną, kuris iki rugsėjo 18 d. bus suimtas pagal ekstremistinę pataisą. Kai kurie šaltiniai užsiminė, kad „Vagner“ grupuotės skundai dėl Girkino galėjo išprovokuoti jo areštą. Vienas iš šaltinių teigė, kad suėmimas susijęs su Rusijos valdžios institucijų vykdomu Rusijos „patriotų“, kurie laikomi nelojaliais V. Putinui, persekiojimu.

Kartu, pasak ISW, remdamasi Rusijos vidaus šaltiniais, Girkino areštas, atrodo, yra dalis Rusijos prezidento administracijos pastangų susidoroti su atrinktais aukšto rango Rusijos ultranacionalistais po „Vagner“ grupuotės maišto. Su Rusijos saugumo tarnybomis susijęs rusų šaltinis paviešino dokumentą, kuriame Rusijos prezidento administracija esą nurodė Rusijos valdžios institucijoms „imtis represinių priemonių prieš pamišėlius, įskaitant Strelkovą-Girkiną“. Dokumentas taip pat nukreiptas prieš kelis žinomus propagandistus, įskaitant Margaritą Simonjan, žinomus tinklaraštininkus, Rusijos Valstybės Dūmos deputatus, aktyviai dalyvaujančius internete, ir patį Prigožiną.

Igoris Strelkovas

Be to, pasak analitikų, Girkino suėmimas rodo, kad nežinomi Rusijos pareigūnai gali būti nusitaikę į gerai žinomus ultranacionalistus, kurie nuolat atskleidžia vidinę informaciją apie Kremlių.

ISW vertina, kad Girkiną tikriausiai remia nežinomas saugumo pareigūnas – galbūt iš Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) – kuris siekė savo interesų, naudodamasis Girkinu kaip kanalu, kad atskleistų atrinktą informaciją Rusijos ultranacionalistų interneto bendruomenei.

Liepos 14 d. Rusijos valdžios institucijos suėmė buvusį FSB pareigūną, pulkininką Michailą Poliakovą, kuris, kaip pranešama, vadovavo keliems populiariems „Telegram“ vidiniams kanalams, kuriuose buvo spekuliuojama Kremliaus ir Rusijos gynybos ministerijos vidaus dinamika tarp skirtingų frakcijų. Vienas karinis komisaras pažymėjo, kad žiniasklaidos dėmesys Poliakovo areštui leidžia manyti, jog neįvardytas veikėjas bando pakenkti FSB reputacijai.

Igoris Strelkovas

„Vagner“ sukilimas greičiausiai pakeitė jėgų pusiausvyrą Kremliuje, todėl kai kurie mecenatai, tarp jų ir Girkinas, gali netekti V. Putino palankumo, o kartu ir dalies savo galios. Nors konkretūs V. Girkino ryšiai lieka nežinomi, tikėtina, kad pastarojo meto susidorojimas su ultranacionalistais, susijusiais su Rusijos saugumo tarnybomis, yra vieša reikšmingų pokyčių Kremliaus galios politikoje apraiška“, - daro išvadą ISW analitikai.

Kad Rusijos karo nusikaltėlio, ultranacionalistinių pažiūrų neslepiančio Strelkovo slapyvardžiu žinomo Igorio Girkino sulaikymas Maskvoje gali tapti ženklu, jog Vladimiras Putinas iš esmės keičia taktiką ir imasi represijų prieš vadinamus Z patriotus, Delfi teigė ir Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Gintautas Mažeikis. Tačiau jis siūlė palaukti, nes gali būti, jog pakankamai rimtą specialiųjų tarnybų užnugarį turintis I. Strelkovas gana greitai bus paleistas, kaip tai įvyko jį sulaikius praėjusiais metais. Plačiau apie tai galite skaityti ČIA.

Vladimiras Putinas

Delfi primena, kad 2014 metais viešai garbintas kaip Rusijos invazijos į Rytų Ukrainą lyderis, o vėliau iš visų postų pašalintas bei į paraštes nustumtas karo nusikaltėlis Igoris Girkinas – Strelkovas vėl atsidūrė dėmesio centre.

Pranešta, kad Maskvoje jis buvo sulaikytas, namuose atlikta krata. Esą jam pareikšti įtarimai viešai skelbus ekstremistines idėjas. Rusijos žiniasklaida pastebi, jog I. Girkinas sulaikytas po to, kai prieš tris dienas viešai paragino atsistatydinti prezidentą V. Putiną, taip pat pasmerkė jo sprendimą siekti dar vienos kadencijos.

Esą pareiškimą teisėsaugai pateikė buvęs samdinių grupuotės „Vagner“ narys, o policija ėmėsi tyrimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)