„Tie, kurie neišlaikė egzamino ar net nepateikė prašymo jį laikyti, sulauks įspėjimo – o tokių asmenų gali būti iki 3600 – kad jiems teks palikti Latviją“, – televizijai sakė Latvijos pilietybės reikalų ir migracijos valdybos atstovė Maira Rose.

Kaip tašo Delfi.lv, terminas, per kiek reikės palikti Latvijos teritoriją, yra 90 dienų.

„Per tuos tris mėnesius dauguma pradės kažką daryti, kelti triukšmą – jau dabar sulaukiame labai daug skambučių: neva mama sakė, kad viską padarys, bet nieko nepadarė, žmogus net į egzaminą nenuėjo. Yra dar viena kategorija žmonių, kurie mano, kad jiems padės Konstitucinis teismas. Juos kažkas primokė: tik tyliai sėdėkite, ir viskas susitvarkys. Žinoma, kad jie pralaimėjo, jie neteko leidimo gyventi. Jiems teks bandyti gauti leidimą gyventi be palengvinimų – kaip bet kuriam Rusijos Federacijos piliečiui, o ne ilgamečui Latvijos gyventojui“, – pridūrė M. Rose.

Rugsėjo pradžia žymėjo termino, iki kada Latvijoje gyvenantys Rusijos Federacijos piliečiai turėjo įrodyti latvių kalbos žinias, pabaigą. Šią savaitę parlamentas daugumos sprendimu sutiko terminą pratęsti ir numatė dvejų metų pereinamąjį laikotarpį. Tik šie pasikeitimai galios tik tiems, kas bent pabandė laikyti kalbos egzaminą.

Šiuo metu iš 25 tūkst. Rusijos piliečių, kuriems aktuali naujoji tvarka, 14 tūkst. pateikė dokumentus gauti nuolatinį leidimą gyventi Latvijoje. Dar tūkstantis pateikė prašymą leidimui gyventi, nes nežinojo, kad parlamentas pratęs galimybę laikyti kalbos egzaminą. 6700 pateikė prašymą pakartotiniam egzaminui.

Jau buvo skelbta, kad ketvirtadienį, rugsėjo 14 dieną, parlamentas antruoju svarstymu patvirtino Imigracijos įstatymo pataisas, kurios Rusijos Federacijos piliečiams, dar neišlaikiusiems latvių kalbos egzamino, numato dvejų metų laikotarpį tai padaryti. Taip pat Rusijos Federacijos piliečiai – buvę nepiliečiai ar Latvijos piliečiai – galės gauti laikiną dvejų metų leidimą gyventi Latvijoje, tačiau per tą laiką privalės išlaikyti kalbos egzaminą.

Per tuos dvejus metus Rusijos Federacijos piliečiai išsaugos teisę į socialines garantijas – tokias pačias, kokias turi nuolatinį leidimą gyventi Latvijoje turintys asmenys. Kaip ir anksčiau, nuo egzamino bus atleisti tik vyresni nei 75 metų Rusijos Federacijos piliečiai – parlamentas amžiaus cenzo nesumažino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)