Šaltoje šiaurės šalyje pabėgėliai susidūrė su šeimos problemomis ir jaučia nusivylimą, skelbia „Reuters“.

Pernai Europa susidūrė su didžiausia migrantų krize nuo Antrojo pasaulinio karo. Į Vokietiją ir Suomijos kaimynę Švediją atvyko didesnis migrantų srautas, tačiau į Suomiją 2015 m. atvyko 32 tūkst. žmonių, tai yra beveik 10 kartų didesnis skaičius, nei 2014 m., kai į šalį atvyko 3 600 prieglobsčio prašytojų.

Beveik du trečdaliai iš pernai į šalį atvykusių žmonių yra jauni irakiečiai, bet dabar daugelis jų pradėjo dvejoti dėl tolesnio gyvenimo šioje šalyje.

Todėl Suomija kitą savaitę pradės organizuoti skrydžius į Bagdadą. Visi norintys galės grįžti į savo gimtąją šalį.

Pareigūnų teigimu prieglobsčio prašymus jau atšaukė 4 100 žmonių, manoma, kad kitą mėnesį šis skaičius išaugs iki 5 000.

Didžioji dalis namo grįžti norinčių pabėgėlių imigracijos tarnyboms sakė norį grįžti pas savo šeimas, tačiau atsirado ir tokių, kurie buvo nepatenkinti gyvenimu Suomijoje.

„Kai kurie sako, kad gyvenimo sąlygos Suomijoje ir ilgas prieglobsčio suteikimas procesas neatitinka jų lūkesčių arba to, ką jiems žadėjo žmonėms, kuriems sumokėjo, kad galėtų čia atvyksti“, – sakė Tarptautinės migracijos organizacijos (IOM) atstovas.

Beveik 80 proc. namo vyksti ketinančių žmonių yra irakiečiai.

Palieka ir Vokietiją

Prieš keletą savaičių „Reuters“ skelbė, kad dalis irakiečių palieka ir Vokietiją.

Skelbta, kad kai kurie migrantai pavargo nuo biurokratizmo, tad renkasi grįžti į konflikto draskomą gimtąją šalį.

Grįžtančiųjų į Iraką skaičius pradėjo augti paskutiniaisiais 2015 m. mėnesiais. Gruodį apie 200 irakiečių grįžo namo.

„Į Vokietiją atvykau kurti savo ateities. Tačiau supratau, kad ant melagingų pažadų pamatų nesusilipdysi“, – reporteriams sakė Vokietijoje kelis mėnesius praleidęs 27-erių irakietis Leithas Khdeiras Abbas.

Pabėgėlius gniuždo ilgai trunkantis prieglobsčio suteikimo procesas šalyje, kurią pernai užplūdo daugiau nei milijonas migrantų. Daugelis jų vis dar gyvena pabėgėlių prieglaudose.

„Aš jaučiuosi pažemintas ir išsiilgęs namų“,– teigė L. Kh. Abbas, pasakodamas apie prastas sąlygas Berlyno prieglaudose.

Kelionė į Vokietiją iš jo gimtojo miesto Bagdado atsiėjo 4 tūkstančius dolerių, įskaitant mokestį kontrabandininkams, nuplukdžiusiems jį laivu iš Turkijos į Graikiją.

Viena kurdų tautybės moteris, grįžusi kartu su dviem mažais vaikais, teigia, kad situacija Vokietijoje žymiai sudėtingesnė nei Irake.

„Maistas buvo labai prastas ir jo buvo labai nedaug. Duodavo riekelę šaltos duonos, gabalėlį sūrio ir griežinėlį agurko. Kaip galima su tokiu maisto daviniu ištverti šaltą žiemą? Vaikai verkė iš alkio. Išleidome 11 tūkst. dolerių, o grįžome tuščiomis. Gailiuosi ten vykusi. Norėčiau nebūti to padariusi. Norėčiau, kad būtume nuskendę jūroje ir niekada ten neatsidūrę“, – teigė moteris.