Kitų metų gegužę respublikonų kandidatu į prezidentus siekiantis tapti D. Trumpas turi būti teisiamas Floridoje dėl netinkamo itin slaptų vyriausybės dokumentų tvarkymo. Nauji kaltinimai, už du jų numatomos maksimalios 20 metų laisvės atėmimo bausmės, didina tikimybę, kad D. Trumpas bus įsivėlęs į daugiau teisinių procesų pačiame prezidento rinkimų kampanijos įkarštyje.

Specialusis prokuroras Jackas Smithas apkaltino D. Trumpą sąmokslu apgauti ir sutrukdyti oficialiam procesui - per 2021 m. sausio 6 d. surengtą jungtinę Kongreso sesiją patvirtinti demokrato Joe Bideno pergalę per rinkimus.

45 puslapių kaltinime D. Trumpas taip pat kaltinamas siekiu pažeisti Amerikos rinkėjų teises melagingais teiginiais, kad jis laimėjo 2020 m. lapkritį vykusius prezidento rinkimus.

„Kaltinamasis pradėjo savo nusikalstamą schemą netrukus po rinkimų dienos - 2020 m. lapkričio 3-iosios“, – sakoma kaltinime, perduotame didžiajai prisiekusiųjų žiuri Vašingtone. „Sąmokslo tikslas buvo panaikinti teisėtus 2020 m. prezidento rinkimų rezultatus, sąmoningai pasitelkiant melagingus teiginius apie sukčiavimą per rinkimus“, – sakoma kaltinamajame akte.

J. Smithas, buvęs Hagos karo nusikaltimų prokuroras, sakė, kad sausio 6-ąją D. Trumpo šalininkų įvykdytas išpuolis prieš Kapitolijaus pastatą buvo „precedento neturintis Amerikos demokratijos būstinės užpuolimas“. „Jį paskatino melas“, – žurnalistams sakė J. Smithas.

Baltieji rūmai antradienį nekomentavo istorinio kaltinimo D. Trumpui. Perrinkimo kitais metais siekiantis Joe Bidenas tęsė paplūdimio atostogas Delavere, po vakarienės su pirmąja ponia Jill Biden žiūrėjo filmą „Openheimeris“.

Tuo metu D. Trumpo komanda paskelbė pareiškimą, kuriame lygino jo baudžiamąjį persekiojimą su „ketvirtojo dešimtmečio nacių Vokietija“ ir žadėjo vadovautis „daugelio nusipelniusių advokatų patarimais“.

D. Trumpas turės stoti prieš teismą ketvirtadienį, bylą nagrinės JAV apygardos teismo teisėja Tanya Chutkan, paskirta buvusio demokratų prezidento Baracko Obamos.

D. Trumpas ne kartą užsipuolė tyrimą, vadino jį Teisingumo departamento vykdoma politine „raganų medžiokle“. Jis ir dabar liejo įtūžį ir teigė, kad paskelbtas „dar vienas suklastotas kaltinimas“ siekiant „įsikišti į prezidento rinkimus“. „Kodėl jie to nepadarė prieš 2,5 metų? – klausė D. Trumpas įraše savo „Truth Social“ platformoje. – Kodėl jie laukė taip ilgai? Nes norėjo, kad tai vyktų per mano kampanijos vidurį“.

Be kaltinimų dėl nederamo elgesio su įslaptintais dokumentais, buvusiam prezidentui gresia baudžiamasis teismas Niujorke už tariamai rinkimų išvakarėse sumokėtus pinigus pornografinių filmų žvaigždei, kad tylėtų. Džordžijos prokurorai taip pat aiškinasi, ar D. Trumpas mėgino neteisėtai panaikinti 2020 m. rinkimų rezultatus šioje pietinėje valstijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją