Kandidatas į prezidento postą 2024 metų rinkimuose sulaukė aršios JAV prezidento Joe Bideno kritikos po to, kai užsiminė, kad skatintų Rusiją pulti sąjungininkes, kurios nesilaiko išlaidų tikslo.

„Tai buvo viena iš pagrindinių D. Trumpo žinučių, kurią jis naudojo santykiuose su aljanso narėmis“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Tiesą sakant, jis įvairiomis progomis nuolat kartojo tuos „du procentus“. Taigi jo požiūryje į šią problemą nėra nieko naujo“, – pridūrė jis.

Šeštadienį per rinkimų kampanijos mitingą Pietų Karolinoje D. Trumpas atpasakojo, jo teigimu, pokalbį su kitu valstybės vadovu per NATO susitikimą.

„Vienas didelės šalies prezidentas atsistojo ir paklausė: „Na, pone, jei mes nemokėsime ir mus užpuls Rusija, ar jūs mus apginsite?“ Aš atsakiau: „Jūs nesumokėjote, esate nusižengę? Ne, aš jūsų nesaugosiu“, – pasakojo D. Trumpas savo šalininkams.

Jo komentarai apie JAV vadovaujamą karinį aljansą – net pagal jo ilgalaikio NATO kiršinimo standartus – sukėlė sąjungininkų nerimą ir griežtą Baltųjų rūmų pasmerkimą.

Donaldas Trumpas

„Paslauga V. Putinui“

J. Bidenas antradienį pasmerkė šiuos komentarus kaip „kvailus“ ir „gėdingus“, taip surengdamas vieną aštriausių išpuolių prieš savo tikėtiną varžovą respublikoną.

81-erių metų demokratas apkaltino savo pirmtaką, kad tokiais žodžiais jis daro paslaugą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

„Dėl Dievo meilės, tai kvaila, gėdinga, pavojinga, neamerikietiška“, – sakė J. Bidenas per televiziją iš Baltųjų rūmų transliuotame kreipimesi, kuriuo ragino Atstovų Rūmus balsuoti už gyvybiškai svarbią karinę pagalbą Ukrainai.

„Ar galite įsivaizduoti buvusį Jungtinių Valstijų prezidentą, kuris taip kalba? Tai išgirdo visas pasaulis. Ir blogiausia, kad jis tikrai taip galvoja, – pridūrė jis. – Joks kitas prezidentas mūsų istorijoje niekada nebuvo nusilenkęs Rusijos diktatoriui. Na, leiskite man tai pasakyti taip aiškiai, kaip tik įmanoma: aš niekada to nedarysiu“.

J. Bidenas pasinaudojo D. Trumpo komentarais, kad pakurstytų savo rinkimų puolamąją liniją prieš jį patį kaip grėsmę demokratijai – jam, kaip prezidentui, du kartus buvo surengta apkalta, o dabar jo laukia keli baudžiamieji procesai.

Savo pastabose iš Baltųjų rūmų valstybinio valgomojo jis apkaltino nekilnojamojo turto magnatą, kad jis, kalbėdamas apie Aljansą, elgiasi kaip organizuoto nusikalstamumo bosas.

„Žiūrėdamas į NATO, jis nemato aljanso, kuris saugo Ameriką ir pasaulį. Jis mato apsaugos reketą“, – sakė J. Bidenas.

J. Bidenas pridūrė, kad jei D. Trumpo sąjungininkai Atstovų Rūmuose nepaseks Senato pavyzdžiu ir nepriims įstatymo projekto, kuriame numatyta milijardinė karinė pagalba Ukrainai, tai reikš, kad jie žaidžia V. Putino pusėje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją