„Neteisėtas prezidento pareiškimas apie nesamą krizę daro didelę žalą mūsų konstitucijai ir daro Ameriką ne tokią saugią, atima iš Pentagono lėšas, nepaprastai reikalingas mūsų kariškių ir visos šalies saugumui užtikrinti. Tai akivaizdus valdžios užgrobimas, įvykdytas nusivylusio prezidento, kuris peržengė įstatymą, kad gautų tai, ko neįstengė pasiekti konstitucijos numatyta tvarka. Prezidentas nėra aukščiau įstatymo. Kongresas negali leisti prezidentui sudraskyti konstituciją į skutelius“, - teigia N. Pelosi ir Ch. Schumeris.

Jų nuomone, D. Trumpo veiksmai „akivaizdžiai pažeidžia išskirtinius Kongreso įgaliojimus“. Įstatymų leidėjai „gins savo konstitucinius įgaliojimus pačiame Kongrese, teismuose ir viešojoje erdvėje, naudodami visas prieinamas teisinės gynybos priemones“. N. Pelosi ir Ch. Schumeris paragino respublikonus juos paremti. Anksčiau demokratai jau pranešė ketiną pateikti Kongresui įstatymo projektą, kad užblokuotų D. Trumpo sprendimą.

Penktadienį JAV prezidentas D. Trumpas pareiškė pasirašysiąs įsaką paskelbti nacionalinę nepaprastąją padėtį dėl situacijos Jungtinių Valstijų ir Meksikos pasienyje, kad būtų galima kovoti su nelegalia migracija ir nusikalstamumu.

Nepaprastosios padėties paskelbimas leis D. Trumpui padidinti asignavimus sienai JAV ir Meksikos pasienyje statyti, kadangi Kongresas biudžete šiems tikslams numatė tik 1,375 milijardo dolerių vietoj prezidento prašomų 5,7 milijardo.

Žiniasklaida anksčiau pranešė, kad D. Trumpas planuoja skirti tvoros Meksikos pasienyje statybai apie 8 milijardus dolerių.