Antradienį keturiose valstijose vykusių pirminių rinkimų rezultatai iš esmės buvo iš anksto aiškūs, nes dabartinis prezidentas J. Bidenas ir buvęs prezidentas D. Trumpas prieš tai jau įveikė visus savo varžovus.

J. Bidenas peržengė 1 968 reikiamų delegatų ribą, kai laimėjo Džordžijoje – svyruojančioje valstijoje, kurioje D. Trumpo laukia teismo procesas dėl įtariamo sąmokslo „pavogti“ ankstesnius rinkimus.

D. Trumpo pergalė Vašingtone padėjo jam užsitikrinti 1 215 delegatų, reikalingų respublikonų nominacijai užsitarnauti, ir grąžinti jį ir jo judėjimą „Make America Great Again“ („Padarykime Ameriką vėl didžią“) į lenktynes dėl prezidento posto.

Delegatai – partijos vadovybės nariai ir kiti lojalistai – dalyvaus nacionaliniuose suvažiavimuose, kuriuose jie oficialiai išrinks savo partijos kandidatą į prezidentus.

Laukiant pakartotinei J. Bideno ir D. Trumpo akistatai, J. Bidenas pranešime pažėrė kritikos savo varžovui.

„Man garbė, kad plati rinkėjų koalicija, atstovaujanti didelei Demokratų partijos įvairovei visoje šalyje, dar kartą patikėjo man vadovavimą mūsų partijai ir mūsų šaliai akimirką, kai D. Trumpo keliama grėsmė yra didesnė, nei bet kada anksčiau“, – pareiškė J. Bidenas ir užsipuolė savo varžovo „neapykantos, keršto ir atpildo kampaniją“.

Džordžijoje, Misisipėje, Vašingtone ir Havajuose respublikonų pusėje iš viso buvo galima užsitikrinti 161 delegato palaikymą. Konkurentų neturinčiam D. Trumpui buvo reikalingi 137 delegatai, kad lenktynės kitiems būtų matematiškai nebepasiekiamos. D. Trumpo triumfas beveik visuose iki šiol surengtuose Respublikonų partijos pirminiuose rinkimuose leido jam iš esmės užsitikrinti nominaciją kur kas anksčiau, nei kitiems kandidatams ankstesnėse kampanijose.

D. Trumpas yra susilaukęs kaltinimų bylose, kurios iki šiol nesužlugdė jo 2024 m. kampanijos. Buvęs prezidentas pergalės pranešime patikino, kad Respublikonų partija yra stipri ir vieninga dėl jo.

„Dabar, vadovaujant kreivam Joe Bidenui, mes esame trečiojo pasaulio tauta, kuri naudojasi neteisingumo sistema, kad persekiotų savo politinį oponentą – mane!“ – savo socialiniame tinkle „Truth Social“ parašė eksprezidentas. Jis pridūrė, kad „mes susigrąžinsime mūsų kadaise didžią šalį“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)