Praėjus kelioms dienoms po to, kai užsitikrino galimo respublikonų kandidato poziciją, buvęs prezidentas taip pat perspėjo apie „skerdynes“, jei nebus išrinktas, nors nebuvo aišku, ką jis turėjo omenyje, o ši pastaba nuskambėjo tarp komentarų apie grėsmes JAV automobilių pramonei.

„Ta data – prisiminkite tai, lapkričio 5 diena – manau, kad tai bus svarbiausia data mūsų šalies istorijoje“, – sakė 77 metų D. Trumpas mitinguotojams Vandalijoje, Ohajo valstijoje, pakartodamas seniai žinomą kritiką, kad jo varžovas Joe Bidenas yra „blogiausias“ prezidentas.

Kritikuodamas, pasak jo, Kinijos planus gaminti automobilius Meksikoje ir pardavinėti juos amerikiečiams, jis pareiškė: „Mes ketiname įvesti 100 proc. tarifą kiekvienam automobiliui, kuris kirs sieną, ir nebus įmanoma parduoti tų automobilių, jei būsiu išrinktas“.

„O jei nebūsiu išrinktas, tai bus skerdynės visai šaliai – mažų mažiausiai tai bus skerdynės šaliai. Mažų mažiausiai. Bet jie tų automobilių neparduos“.

D. Trumpo komentarui sulaukus atgarsio socialinėje žiniasklaidoje, J. Bideno rinkimų komanda išplatino pareiškimą, kuriame respublikoną pavadino „pralaimėtoju“ 2020 metų rinkimuose, kuris „dvigubai dažniau grasina politiniu smurtu“.

„Jis nori dar vienos sausio 6-osios, bet Amerikos žmonės šį lapkritį surengs jam dar vieną rinkiminį pralaimėjimą, nes jie ir toliau atmeta jo ekstremizmą, jo pomėgį smurtui ir keršto troškimą“, – teigė J. Bideno komanda, turėdama omenyje kruviną D. Trumpo šalininkų išpuolį prieš JAV Kapitolijų 2021 metais.

Sienos klausimas

Anksčiau šį mėnesį D. Trumpas ir J. Bidenas laimėjo pakankamai delegatų, kad užsitikrintų savo partijų nominacijas 2024 metų prezidento rinkimuose, taip beveik nulemdami pakartotinę tarpusavio kovą ir pradėdami vieną ilgiausių rinkimų kampanijų JAV istorijoje.

Tarp klausimų, su kuriais D. Trumpas dalyvauja rinkimų kampanijoje, yra plataus masto reforma, kurią jis vadina J. Bideno imigracijos politikos „siaubo šou“, nors pats buvęs prezidentas sėkmingai privertė respublikonus blokuoti Kongrese įstatymo projektą, kuriame buvo numatytos griežčiausios sienos apsaugos priemonės per pastaruosius dešimtmečius.

Šeštadienį jis vėl pasitelkė sienos klausimą, kai kreipėsi į mažumas, kurios tradiciškai balsuoja už demokratus.

Jis sakė, kad J. Bidenas „ne kartą dūrė peiliu į nugarą“ afroamerikiečių rinkėjams, suteikdamas leidimus dirbti „milijonams“ imigrantų, ir perspėjo, kad jie ir ispanakalbiai amerikiečiai „nukentės labiausiai“.

Ilgus dešimtmečius Ohajas buvo laikomas viena svarbiausių rinkimams valstijų, nors po D. Trumpo pergalės Baltuosiuose rūmuose 2016 metais jis tapo labiau respublikoniškas.

Mitingas įvyko kitą dieną po to, kai buvęs D. Trumpo viceprezidentas Mike‘as Pence‘as pareiškė, kad nerems savo buvusio viršininko antrajai kadencijai Baltuosiuose rūmuose.

J. Bidenas per vakarienę su žiniasklaida pasišaipė iš D. Trumpo

JAV prezidentas Joe Bidenas šeštadienį per kasmetinę vakarienę su žiniasklaida juokavo apie Donaldą Trumpą ir savo amžių, o po to išsakė labai rimtą kritiką savo varžovui lapkričio mėnesį vyksiančiuose rinkimuose.

„Vienas kandidatas yra per senas ir protiškai netinkamas būti prezidentu“, – šmaikštavo 81 metų demokratas žurnalistų organizacijoje „Gridiron Club“ Vašingtone. – O kitas vaikinas esu aš“.

Demokratas J. Bidenas sakė savo pirmąją kalbą kaip prezidentas kasmetiniame JAV žiniasklaidos ir politikos elito iškilmingame vakare – renginyje, kuriame 2018 metais kalbėjo tuometinis prezidentas respublikonas D. Trumpas.

J. Bidenas atsilieka daugelyje apklausų ir susiduria su rinkėjų nuogąstavimais dėl savo amžiaus, kuriuos jis bandė sklaidyti pabrėždamas 77 metų D. Trumpo pastarojo meto nusišnekėjimus.

Savo pasisakyme J. Bidenas užsipuolė Kongreso respublikonus, kurie pradėjo apkaltos tyrimą dėl jo sūnaus verslo reikalų, pareikšdamas, kad jie „verčiau žlugs rengdami apkaltą nei sėkmingai įgyvendins ką nors kita“.

Jis pridūrė, kad Airijos ministras pirmininkas Leo Varadkaras, sėdėdamas prie bendro stalo su J. Bidenu Švento Patriko dienos išvakarėse, „pažvelgė į Kongresą ir paprašė dar vieno Guinnesso“.

L. Varadkaras ir J. Bidenas penktadienį per susitikimą Baltuosiuose rūmuose ragino Kongreso respublikonus liautis blokavus karinę pagalbą Ukrainai kovai su Rusijos invazija.

Tačiau vėliau J. Bidenas grįžo prie D. Trumpo, sakydamas, kad demokratų rinkimų kampanija parodys, kaip jie atgaivino JAV ekonomiką po COVID-19 pandemijos, „neskatindami amerikiečių susišvirkšti baliklio“.

Jis turėjo omenyje incidentą, kai tuometinis prezidentas D. Trumpas paklausė vyriausiojo patarėjo medicinos klausimais, ar užsikrėtusiems virusu žmonėms nebūtų galima sušvirkšti dezinfekcinio skysčio, kad jie būtų išgydyti.

„Klausykite, norėčiau, kad tai būtų juokai, bet taip nėra, – pridūrė J. Bidenas. – Demokratija ir laisvė yra atakuojamos tiesiogine to žodžio prasme. Putinas žygiuoja į Europą. O mano pirmtakas jam nusilenkia ir sako: „Darykite, ką tik norite“.

Pažymėdamas, kad šalia jo prie stalo sėdi ir Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas, griežta Rusijos kritikė, jis pridūrė: „Mes nenusileisime, jie nenusileis ir aš nenusileisiu“.

J. Bidenas pridūrė, kad D. Trumpo melagingi teiginiai, jog jis laimėjo 2020 metų rinkimus, ir 2021-ųjų sausio 6 dienos Kapitolijaus šturmas, kurį surengė D. Trumpą palaikantys riaušininkai, rodo, kad „mūsų demokratijos gyslomis sruvena nuodai“.

Jis taip pat palaikė žurnalistus, kuriuos D. Trumpas ne kartą užsipuolė, pridurdamas: „Jūs nesate žmonių priešai. Jūs esate bet kurios laisvos visuomenės ramstis“.

Prieš šešerius metus „Gridiron“ klube D. Trumpas neįprastai linksmai šaipėsi iš Vašingtono spaudos atstovų, taip pat juokavo apie Šiaurės Korėją ir savo vadovavimo stilių.

Per vakarienę „Gridiron“ klube – rengiamą už uždarų durų, neleidžiant fotografuoti – Vašingtono elitas atsipalaiduoja saviironiško humoro vakare, kurio metu kostiumuoti klubo nariai atlieka dainą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją