„Aš Turkijai aiškiai pareiškiau, kad mes paskelbsime greitas, stiprias ir griežtas ekonomines sankcijas, jei ji nesilaikys savo įsipareigojimų“, – sakė D. Trumpas šeštadienio vakarą savo šalininkams. Tarp šių įsipareigojimų esą yra „apsaugoti religines mažumas, taip pat prižiūrėti IS kalinius, kuriuos mes sulaikėme“.

Labai sunku sutriuškinti ginkluotąsias pajėgas, kurios, priešingai nei savi daliniai, turi oro ginkluotę, toliau kalbėjo D. Trumpas. Todėl jis teigė tikįs, kad Šiaurės Sirijoje veikiantys kurdų sukilėliai atsitrauks nuo Turkijos sienos.

Komentuodamas JAV dalinių išvedimą iš konflikto teritorijos, D. Trumpas sakė: „Nemanau, kad mūsų kariai turi likti ten ateinančius 50 metų ir kontroliuotu sieną tarp Sirijos ir Turkijos, kai mes nesugebame kontroliuoti savo pačių sienų namuose“. Jis turėjo omenyje daugybę nelegalių sienos kirtimo atvejų JAV pietiniame pasienyje su Meksika.

Prieš prasidedant Turkijos puolimui Sirijoje, D. Trumpas nurodė išvesti amerikiečių karius iš teritorijos Šiaurės Sirijoje. Kritikai tai pavadino atvertu keliu Turkijos vadovybei imtis veiksmų prieš kurdų YPG kovotojus. YPG vadovaujamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF) buvo svarbus JAV sąjungininkas kovoje su IS. Turkija traktuoja YPG kaip uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) atšaką, o tai reiškia – kaip teroristinę organizaciją.

Pentagonas: D. Trumpas liepė iš Š. Sirijos atitraukti iki 1 tūkst. JAV karių

JAV gynybos sekretorius Markas Esperis sekmadienį pranešė, kad šalies prezidentas Donaldas Trumpas nurodė iš Šiaurės Sirijos atitraukti iki tūkstančio karių.

Toks nurodymas padarytas dėl Turkijos karinės operacijos iš šio regiono bėgančių žmonių skaičiui pasiekus 130 tūkst.

„Vakar vakare po diskusijų su likusią nacionalinės saugumo komandos dalimi aš kalbėjausi su prezidentu, ir jis nurodė pradėti pajėgų atitraukimą iš Šiaurės Sirijos“, – CBS kanalo laidai „Face the Nation“ sakė M. Esperis.

Vėliau „Fox News“ jis sakė, kad atitraukiamų karių skaičius yra „mažiau nei tūkstantis“.

Nuo puolimo pradžios praėjusį trečiadienį savo namus paliko dešimtys tūkstančių žmonių. Šeštadienį ir sekmadienį Vokietija ir Prancūzija paskelbusios, kad stabdo ginklų tiekimą į Turkiją.

Turkų pajėgos ir jų sąjungininkai toliau stūmėsi pirmyn teritorijoje palei centrinę Turkijos ir Sirijos sienos dalį, kurią kontroliuoja kurdai, bet didžiąją gyventojų dalį sudaro arabai. Šioje zonoje esantys Ras al Aino ir Tel Abjado miestai intensyviai bombarduojami, iš jų jau pabėgo dešimtys tūkstančių civilių.

„Turkijos pajėgos ir sąjungininkų sukilėlių grupuotės puola Ras al Ainą“, – pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR). Pasak jos, Ankaros pajėgos, dengiamos artilerijos ugnies ir oro antskrydžių, judėjo Ras al Aino link trimis frontais.

Prie fronto artėjant turkų sąjungininkams, daugiausia – arabams, su raketų leidimo įrenginiais, netoli Ras al Aino buvęs naujienų agentūros AFP korespondentas girdėjo smarkų susišaudymą. Priešindamosi Turkijos puolimui žymiai prasčiau ginkluotos kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF) patyrė didelių nuostolių.