JAV įstatymų leidėjams tariantis dėl naujos pagalbos Ukrainai, kuri jau beveik dvejus metus priešinasi Rusijos invazijai, buvęs prezidentas ne kartą yra pasakęs, jog nėra teisinga, kad Jungtinės Valstijos turėtų ginti kitas 30 NATO narių.

Kalbėdamas šeštadienį Pietų Karolinoje vykusiame rinkimų mitinge, D. Trumpas užsiminė apie savo pokalbį su kitos valstybės vadovu kažkuriame NATO posėdyje.

„Vienos didelės šalies prezidentas pakilo ir pasakė: „Na, pone, jei mes nesusimokėsime ir mus užpuls Rusija, ar jūs mus ginsite?“, o aš atsakiau: „Jūs nesusimokėjote, vėluojate mokėti?“

„Ne, mes jūsų neginsime. Tiesą sakant, paraginsiu juos daryti, ką tik jie po velnių nori. Mokėti privalote. Privalote apmokėti savo sąskaitas.“

Ši D. Trumpo remarka pasigirdo po to, kai trečiadienį respublikonai Senate atmetė dviejų partijų parengtą įstatymo projektą, kuriame numatyta taip reikalinga finansinė pagalba Ukrainai, JAV sąjungininkui Izraeliui, taip pat reformų, skirtų išspręsti krizę JAV ir Meksikos pasienyje.

Baltieji rūmai atsikirto į D. Trumpo pareiškimus, atkreipdami dėmesį į prezidento Joe Bideno pastangas stiprinti aljansus visuose pasaulio kraštuose.

„Skatinti žmogžudžių režimus pulti mūsų artimiausius sąjungininkus – pasibaisėtina ir beprotiška“, – šeštadienį vakare paviešintame pranešime teigė Baltųjų rūmų atstovas Andrew Batesas.

„Prezidentas Bidenas kariauti neragins ir pamišėliško chaoso neskleis, o toliau stiprins Amerikos, kaip šalies lyderės pozicijas“, – pridūrė A. Batesas.

Trumpas pasidžiaugė, kad nepavyko priimti įstatymo projekto dėl sienos ir pažadėjo įgyvendinti „deportacijos operaciją“

Kandidatas į Jungtinių Valstijų prezidentus D. Trumpas šeštadienį pasidžiaugė, kad nepavyko priimti teisės akto, kuriuo būtų siekiama išspręsti migrantų krizę prie JAV ir Meksikos sienos, bei pažadėjo jį išrinkus jau pirmąją savo darbo dieną įgyvendinti milžinišką „deportacijos operaciją“.

Abejų partijų parengto įstatymo projekto krachas JAV Senate šią savaitę parodė, kaip tvirtai buvęs prezidentas kontroliuoja respublikonų partiją, dėdamas visas pastangas sukliudyti Joe Bidenui pasiekti pergalės sprendžiant opų imigracijos klausimą.

„Nepamirškime, kad šią savaitę pasiekėme dar vieną didžiulę pergalę, dėl kurios turėtų džiaugtis kiekvienas konservatorius. Mes sutriuškinome sukčiaus Joe Bideno pragaištingą įstatymo projektą dėl atvirų sienų“, – mitingo Pietų Karolinoje metu pareiškė D. Trumpas.

„Visa Kongreso frakcija puikiai padirbėjo. Mes jį sutriuškinome.“

Rodosi, pasinaudoti menamu J. Bideno silpnumu sprendžiant imigracijos pasinaudoti norinčio D. Trumpo spaudžiami respublikonai Senato nariai nusprendė, kad bet kokios sienos reformos turėtų būti atidėtos, kol pasibaigs lapkritį įvyksiantys rinkimai.

D. Trumpas, kurio vienas iš pagrindinių sėkme pasibaigusios prezidento rinkimų kampanijos akcentų buvo pažadas JAV ir Meksikos pasienyje pastatyti milžinišką sieną, šeštadienį pareiškė, kad emigrantų deportacija būtų vienas iš pirmųjų jo darbų.

„Pirmąją dieną aš panaikinsiu visas Bideno administracijos patvirtintas atviros sienos politikos gaires ir mes pradėsime didžiausią deportacijos operaciją Amerikos istorijoje. Mes neturime pasirinkimo.“

Senato įstatymo projekte dėl sienos taip pat buvo numatyta skirti pagalbos Ukrainai ir Izraeliui, kuri, respublikonams trečiadienį įstatymą atmetus, dabar pakibo ant plauko.

Dabar aukštesniuosiuose rūmuose svarstomas nuo sienos klausimo visiškai atskirtos pagalbos užsienio šalims paketas.

Svarstymui pateiktame 95 mlrd. JAV dolerių pagalbos pakete numatyta skirti finansavimo Izraeliui jo kovoje su „Hamas“ teroristais, taip pat Taivanui – svarbiam strateginiam JAV sąjungininkui. Tačiau liūto dalis būtų skirta papildyti išsekusias vakarietiškai nusiteikusios Ukrainos amunicijos, ginkluotės atsargas ir patenkinti kitus būtiniausios su Rusija jau beveik lygiai dvejus metus kariaujančios šalies poreikius.

ES tarybos pirmininkas pasmerkė neapgalvotą Trumpo grasinimą NATO

Donaldo Trumpo grasinimas jį vėl išrinkus į JAV prezidentus neginti savo finansinių įsipareigojimų neįvykdžiusių NATO šalių yra „neapgalvotas“, sekmadienį pasakė Europos Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis.

„Transatlantinio aljanso pamatus jau 75 metus sudaro amerikiečių, kanadiečių ir europiečių saugumas ir gerovė“, – socialiniame tinkle „X“ (buvęs tviteris) rašė Ch. Michelis.

„Neapgalvoti pareiškimai apie #NATO saugumą ir solidarumą pagal 5 (straipsnio) sąlygas tarnauja tik Putino interesams“ ir „didesnio saugumo ar taikos pasaulyje nesukuria“, pridūrė jis.

„Priešingai – jais dar kartą pabrėžiama, kad #ES privalo kuo skubiau užsitikrinti strateginę nepriklausomybę ir investuoti į savo gynybą“, – tęsė jis.

Charles‘is Michelis

5 straipsnyje nurodyta, kad jei kuri NATO šalis būtų užpulta, kiekviena aljanso narė tokį išpuolį turėtų vertinti kaip išpuolį prieš visą grupę ir imtis priemonių suteikti pagalbą grėsmę patiriančiai šaliai.

D. Trumpas šeštadienį pagrasino, kad, jei vėl bus išrinktas Jungtinių Valstijų prezidentu, negintų NATO narių, kurios nėra įvykdžiusios savo finansinių įsipareigojimų ir netgi „paragintų“ Rusiją jas pulti.

Buvęs JAV prezidentas nuolat kritikuoja Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos sąjungininkes, kad šios skiria aljansui per mažai finansavimo.

Mitingo Pietų Karolinoje metu D. Trumpas pareiškė kalbėjęs su vienos NATO šalies vadovu, tačiau nei pačios šalies, nei jos vadovo neįvardino.

Šis pareiškimas pasigirdo po to, kai D. Trumpas, lapkritį įvyksiančiuose rinkimuose greičiausiai susirungsiantis su demokratu prezidentu Joe Bidenu, privertė respublikonus Kongrese blokuoti įstatymo projektą, kuriame numatoma Ukrainai skirti daugiau pagalbos.

Baltųjų rūmų atsakymas į D. Trumpo komentarus buvo griežtas. „Skatinti žmogžudžių režimus pulti mūsų artimiausius sąjungininkus – pasibaisėtina ir beprotiška“, – šeštadienį vakare paviešintame pranešime teigė Baltųjų rūmų atstovas Andrew Batesas.

NATO vadovas perspėjo dėl kalbų, kuriomis kenkiama saugumui

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas sekmadienį perspėjo dėl kalbų, kuriomis „kenkiama saugumui“, po to, kai buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pagrasino paraginsiantis Rusiją pulti savo finansinių įsipareigojimų neįvykdžiusias NATO nares.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas

„Bet kokios užuominos, kad sąjungininkės negins viena kitos, kenkia visų mūsų, taip pat ir JAV saugumui“, – pasakė J. Stoltenbergas.

Duda: Lenkijos ir JAV sąjunga turi būti stipri nepaisant to, kas yra valdžioje

Donaldas Trumpas šeštadienį pareiškė, kad, jeigu jis vėl būtų išrinktais prezidentu, JAV nuo Rusijos agresijos negintų tų NATO valstybių, kurios nepakankamai investuoja į gynybą. Kitą dieną po tokių pareiškimų Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pabrėžė Lenkijos ir JAV partnerystės svarbą, informuoja PAP.

Andrzejus Duda

„Lenkijos ir JAV sąjunga turi būti stipri nepaisant to, kas šiuo metu yra valdžioje Lenkijoje ir JAV. Visada taip elgiausi ir toliau taip elgsiuosi, gerbdamas visus mūsų partnerius JAV“, – A. Duda rašė socialiniame tinkle „X“.

Prezidentas pridėjo, kad dėl buvusios vyriausybės „išmintingos ir toliaregiškos politikos“ Lenkijos gynybos finansavimas išaugo iki 4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Dėl to Lenkija yra ir bus saugi“, – pareiškė A. Duda.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)