„Be abejo, norėtume kažkuriuo metu įtraukti Kiniją, – D. Trumpas sakė žurnalistams. – Tai būtų puikus dalykas pasauliui.“

Šiuos komentarus D. Trumpas išsakė praėjus kelioms valandoms po to, kai jo administracija paskelbė oficialiai pasitraukianti iš 1987 metų Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties su Rusija.

Prezidentas sakė, kad jau kalbėjosi su abiem šalimis dėl naujos ginkluotės mažinimo sutarties. Anot jo, Kinija buvo „labai susidomėjusi... kaip ir Rusija“.

„Paktas, pagal kurį jie ir mes sumažintume branduolinę [ginkluotę] – tai būtų puikus dalykas pasauliui. Tikiu, kad tai įvyks“, – teigė D. Trumpas.

Jungtinės Valstijos penktadienį pasitraukė iš INF sutarties, pareiškusios, kad Maskvą pažeidinėjo šį susitarimą, draudžiantį abiem šalims turėti 500–5 500 km nuotolio nuo žemės paleidžiamų raketų, galinčių nešti ir branduolines, ir įprastas kovines galvutes.

Vašingtonas daug metų kaltino Rusiją kuriant naujo tipo raketą 9M729, kuria, kaip teigia amerikiečiai, pažeidžiama INF sutartis. NATO palaikė šiuos kaltinimus.

Raketos 9M729 gali nuskrieti, kaip nurodo NATO, maždaug 1,5 tūkst. kilometrų. Maskva tvirtina, kad jos skrieja tik 480 kilometrų.