Pirmadienį Vašingtone paskelbtame laiške D. Trumpui opozicijoje esančių demokratų lyderė formaliai pakvietė prezidentą tą dieną Atstovų Rūmų salėje perskaityti pranešimą. Metinį pranešimą prezidentas tradiciškai skaito Atstovų Rūmų salėje.

Prieš tai N. Pelosi ir D. Trumpas aštriai ginčijosi dėl datos ir laiko. JAV prezidentas paprastai metinį pranešimą skaito metų pradžioje. Pradžioje planuota, kad tai bus daroma šį antradienį.

Tačiau N. Pelosi dėl kelias savaites trukusio dalinio vyriausybės darbo uždarymo spaudė atidėti kalbą - kol baigsis ilgiausias JAV istorijoje valdžios institucijų darbo paralyžius. Ji galiausiai pasinaudojo savo teise ir neleido D. Trumpui skaityti metinio pranešimo, kol paralyžius tęsiasi. Prezidentas nusileido. Penktadienį dalinis vyriausybės darbo uždarymas baigėsi. Tai leido nustatyti naują metinio pranešimo datą.

Manoma, kad D. Trumpas kalboje vėl gali primygtinai prašyti skirti milijardus savo tvoros Meksikos pasienyje projektui. Prezidento ginčas su demokratais dėl jo reikalaujamos 5,7 mlrd. dolerių sumos sutrikdė biudžeto priėmimą. Dabar buvo pritarta trijų savaičių pereinamojo laikotarpio biudžetui, kuris sudarys sąlygas naujoms deryboms.