„Rengiame slaptus susitikimus, slaptose vietose, su slaptais žmonėmis, – sakė N. Maduras nacionalinės televizijos transliuojamo pokalbio metu. – Lygiai taip, kaip siekiau dialogo Venesueloje, taip ieškojau priėjimo prie prezidento D. Trumpo, kad šis iš tikrųjų išklausytų Venesuelos valstybę.

Po N. Maduro komentaro praėjus kelioms valandoms apie slaptą dialogą pasisakė ir D. Trumpas. Reporteriams Baltuosiuose Rūmuose jis teigė, kad „vykdomos labai aukšto lygio derybos“, į jas įtraukti „atstovai iš įvairių skirtingų Venesuelos sluoksnių“.

Nei D. Trumpas, nei N. Maduras nepaminėjo opozicijos vadovo Juano Guaido, kurį daugiau nei 50 šalių, tarp jų ir JAV, pripažįsta kaip teisėtą Venesuelos laikinąjį prezidentą.

Venesuelos situacija blogėja jau penkerius metus, šalyje trūksta maisto ir medikamentų. Šalies opozicijos vadovas Juanas Guaido ir prezidentas N. Maduras dėl valdžios varžosi nuo sausio mėnesio, kai J. Guaido pasiskelbė laikinuoju prezidentu.

Jis tvirtino, kad 2018 metų rinkimai, grąžinę N. Madurą eiti prezidento pareigas antrą kadenciją, buvo nesąžiningi ir nelaisvi. Nuo to laiko daugiau nei 50 pasaulio šalių, tarp jų ir JAV bei dauguma Lotynų Amerikos valstybių, J. Guaido pripažįsta teisėtu Venesuelos vadovu.

Bet galingos Venesuelos karinės pajėgos ir įtakingos sąjungininkės Kinija ir Rusija remia N. Madurą, todėl šis nepasitraukia iš posto.

Vašingtonas N. Maduro vyriausybei skyrė griežtas sankcijas, kad priverstų prezidentą pasitraukti ir galima būtų surengti naujus rinkimus.

Rugpjūčio pradžioje N. Maduras dėl JAV sankcijų atsisakė dalyvauti rengiamose derybose tarp vyriausybės ir opozicijos, kuriose tarpininkauja Norvegijos atstovai. Vis dėlto paaiškėjo, kad JAV prezidento atstovai ir N. Maduras derėjosi užkulisiuose.