Aplink teismo pastatą buvo sustiprintas saugumas. Tai pirmoji federalinė baudžiamoji byla, iškelta buvusiam JAV prezidentui.

Pasak šaltinio teisme, D. Trumpas bus teisiamas kaip ir kiti kaltinamieji. Jo pirštų atspaudai bus paimti skaitmeniniu būdu, o jo nuotrauka bus įkelta į teismo protokolą, bet nebus paskelbta viešai.

Prie teismo rūmų susirinko dešimtys D. Trumpo šalininkų, kai kurie dėvėjo beisbolo kepures su užrašu „Padarykime Ameriką vėl didžią“, o ant vieno šalininko kepurės buvo raginama „Apkaltinti Jacką Smithą“ – specialųjį advokatą, pateikusį kaltinimus D. Trumpui.

Policininkai, taip pat ir raiti bei važiuoti dviračiais, buvo pasirengę protestams ir galimiems neramumams, tačiau atmosfera buvo šventiška, vietos radijo stotis transliavo kubietišką salsos muziką.

D. Trumpas, pradėjęs 25 minučių kelionę automobilių kortežu nuo savo golfo aikštyno iki teismo rūmų, antradienio rytą savo socialinėje platformoje užsipuolė J. Smithą, pavadinęs prokurorą „galvažudžiu“ ir „bepročiu“.

D. Trumpui gresia 31 kaltinimas dėl neteisėto įslaptintų dokumentų laikymo, už tai gresia iki 10 metų kalėjimo, taip pat sąmokslo trukdyti teisingumui, melagingų pareiškimų ir kitų nusikaltimų.

Užsispyręs respublikonas sakė, kad neprisipažins kaltas, bet po posėdžio teismo rūmuose nepateiks jokio pareiškimo. „Aš tiesiog pasakysiu: nekaltas“, – vėlų pirmadienio vakarą sakė D. Trumpas radijo laidų vedėjui Howie Carrui.

Įžūlus milijardierius, kuriam trečiadienį sukanka 77 metai, kaltinamas tyčia kaupęs dešimtis įslaptintų dokumentų, neteisėtai atsinešęs juos į savo pajūrio dvarą Floridoje, kai 2021 m. baigė eiti pareigas, atsisakęs juos grąžinti ir susimokęs trukdyti tyrėjams.

Jis taip pat atskleidė JAV paslaptis žmonėmis, neturėjusiems teisės susipažinti su slapta informacija.

D. Trumpas pažadėjo tęsti rinkimų kampaniją, kad taptų respublikonų kandidatu į prezidentus ir siektų būti išrinktas JAV prezidentu per rinkimus 2024 m., nesvarbu, kuo baigsis byla dėl dokumentų.

49 puslapių kaltinime, kurį D. Trumpas pavadino „absurdišku“, yra nuotraukos, kuriose matyti dokumentų dėžės, sukrautos jo rezidencijoje Palm Byče, pobūvių salėje, vonios kambaryje ir duše.

Manoma, kad po antradienio posėdžio D. Trumpas išskris į savo golfo klubą Naujajame Džersyje ir pakartos šalininkams, kad yra nekaltas.

Vis dėlto jo teisinės bėdos dar tik prasideda, nes jam gresia daugybė baudžiamųjų kaltinimų sukčiavimo byloje Niujorke, susijusioje su pornografijos žvaigžde Stormy Daniels.

Specialusis advokatas J. Smithas taip pat tiria D. Trumpo dalyvavimą 2021 m. JAV Kapitolijaus riaušėse, valstijos ir federaliniai tyrėjai nagrinėja jo pastangas panaikinti 2020 m. rinkimų, kuriuos jis pralaimėjo demokratui Joe Bidenui, rezultatus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją