77 metų respublikonas atvyko prieš pat 10 val. ryto (15.00 val. Grinvičo laiku) duoti parodymų Manhatano teismo salėje teisėjui Arthurui Engoronui.

Respublikonų kandidatų į prezidentus 2024 metų rinkimuose favoritas D. Trumpas, atvykęs duoti parodymų pasmerkė bylą kaip „labai nesąžiningą“ ir pavadino ją „politiniu teisiniu karu“ bei „kišimusi į rinkimus“.

„Tai labai liūdna situacija mūsų šaliai, – sakė jis. – Paprastai tai vyksta trečiojo pasaulio šalyse“.

D. Trumpas, jo du vyriausieji sūnūs Donaldas jaunesnysis ir Ericas, taip pat kiti „Trump Organization“ vadovai kaltinami išpūtę nekilnojamojo turto vertę milijardais dolerių, kad gautų palankesnes banko paskolas ir draudimo sąlygas.

Niujorko generalinė prokurorė Letitia James, kalbėdama su žurnalistais prieš atvykstant D. Trumpui, sakė, kad nekilnojamojo turto magnatas „nuolat iškreipdavo ir išpūsdavo savo turto vertę“.

„Esu tikra, kad prieš pradėdamas liudyti, jis imsis keiksmažodžių, patyčių, rasistinių užgauliojimų ir vadins teismą raganų medžiokle, – sakė L. James. – Tačiau galų gale vienintelis svarbus dalykas yra faktai ir skaičiai. O skaičiai, mano draugai, nemeluoja“.

D. Trumpas ne kartą užsipuolė L. James, kuri yra juodaodė, o bylą nagrinėjantį teisėją pavadino „pamišėliu“ ir „Trumpo nekenčiančiu radikaliu kairiuoju, demokratų agentu“.

A. Engoronas į tai reagavo skirdamas D. Trumpui dvi baudas – vieną 5 000 JAV dolerių, kitą – 10 000 JAV dolerių – kai nusprendė, kad buvusi televizijos realybės šou žvaigždė pažeidė dalinį įsakymą dėl tylėjimo, įvestą po to, kai jis socialiniuose tinkluose iškeikė teismo tarnautoją.

D. Trumpo parodymai seka po jo sūnų Donaldo jaunesniojo ir Erico, kurie praėjusią savaitę stojo prieš teismą ir vertė kaltę buhalteriams dėl bendrovės finansinių ataskaitų.

Pasak „The Washington Post“, paskutinis buvęs prezidentas, viešai liudijęs kaip atsakovas, buvo Theodore‘as Rooseveltas, kuris 1915 metais stojo prieš teismą šmeižto byloje.

D. Trumpas jau du kartus davė parodymus, susijusius su šia byla, abu kartus – už uždarų durų. Pirmųjų parodymų ištraukose teigiama, kad jis teismo procesą pavadino „didžiausia raganų medžiokle mūsų šalies istorijoje“, o demokratų generalinę prokurorę – „nevaldoma“.

Per antrąjį liudijimą jis teigė, kad visa byla yra „beprotiška“, nes „visiems bankams pinigai buvo grąžinti“ ir jie „iš jo verslo uždirbo daug pinigų“.

Pirmasis iš kelių teismų

D. Trumpui ir jo sūnums negresia kalėjimas, bet gresia baudos iki 250 mln. dolerių ir galimas nušalinimas nuo šeimos įmonės valdymo.

Dar prieš prasidedant svarstymams A. Engoronas nusprendė, kad L. James biuras jau pateikė „įtikinamų įrodymų“, jog D. Trumpas 2014-2021 metų finansiniuose dokumentuose savo turto grynąją vertę padidino nuo 812 mln. iki 2,2 mlrd. dolerių.

Dėl to teisėjas nurodė likviduoti bendroves, valdančias atitinkamą turtą, pavyzdžiui, „Trump Tower“, 40 Volstrito dangoraižių Manhatane ir prabangią privačią valdą „Seven Springs“ priemiestyje.

Ši nutartis kol kas neįsigaliojo, nes buvo pateikta apeliacija, tačiau jos galimai plataus masto pasekmės rodo, kad buvusio prezidento laukia didelis išbandymas.

Magnato duktė Ivanka Trump, kuri 2017 metais paliko „Trump Organization“ ir tapo savo tėvo patarėja Baltuosiuose rūmuose, nėra bendraatsakovė šioje byloje, tačiau jai taip pat nurodyta duoti parodymus, galbūt jau trečiadienį.

Civilinės bylos dėl sukčiavimo nagrinėjimas yra vienas iš kelių teisinių mūšių, su kuriais susiduria D. Trumpas, siekiantis susigrąžinti prezidento postą.

Kovo mėnesį D. Trumpas – kuriam būnant prezidentu du kartus surengta apkalta, nors jis ir nebuvo pripažintas kaltu – turės atvykti į federalinį teismą Vašingtone, kur prasidės teismo procesas dėl kaltinimų sąmokslu siekiant panaikinti 2020 metų rinkimų, kuriuos jis pralaimėjo prezidentui Joe Bidenui, rezultatus.

Kol kas žiniasklaidos sukeltas triukšmas dėl jo teisinių problemų jo populiarumo apklausose nesumažino.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)