Praėjusią savaitę Meinas prisijungė prie Kolorado ir uždraudė D. Trumpui dalyvauti pirminiame balsavime dėl jo vaidmens JAV Kapitolijaus šturme 2021 m. sausio 6 d.

D. Trumpo advokatai paragino Meino Aukštesnįjį Teismą panaikinti Meino valstijos sekretorės demokratės Shenna‘os Bellows priimtą sprendimą, pavadindami moterį „šališka sprendimų priėmėja“, kuri „elgėsi savavališkai ir kaprizingai“.

Praėjusį mėnesį Kolorado Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad D. Trumpas, kuris pirmauja lenktynėse dėl 2024 m. Respublikonų partijos nominacijos į prezidento postą, yra netinkamas dalyvauti pirminiuose prezidento rinkimuose šioje vakarinėje valstijoje dėl 14-osios JAV Konstitucijos pataisos.

14-osios pataisos 3-iasis straipsnis draudžia eiti pareigas asmenims, jei jie po duoto pažado remti ir ginti Konstituciją įsitraukia į „sukilimą ar maištą“.

Šios pataisos, ratifikuotos 1868 m. po pilietinio karo, tikslas buvo neleisti, kad vergiją remiančios Konfederacijos šalininkai būtų renkami į Kongresą ar galėtų užimti federalinius postus.

Respublikonų partija Kolorade apskundė Kolorado Aukščiausiojo Teismo sprendimą JAV Aukščiausiajam Teismui, o Meino byla, kaip manoma, taip pat galiausiai turėtų pasiekti šalies aukščiausios instancijos teismo teisėjų rankas.

Sh. Bellows savo nutartyje pažymėjo, kad sausio 6-osios išpuolis „įvyko kadenciją baigiančio prezidento nurodymu ir su jo žinia bei palaikymu“.

„JAV Konstitucija netoleruoja išpuolių prieš mūsų vyriausybės pamatus ir (Meino įstatymai) reikalauja, kad imčiausi atsakomųjų veiksmų“, – sakė ji.

Panašūs su 14-ąja pataisa susiję iššūkiai D. Trumpui buvo mesti ir keliose kitose valstijose. Visgi Minesotos ir Mičigano teismai neseniai nusprendė, kad D. Trumpas gali dalyvauti šiose valstijose vyksiančiuose rinkimuose.

Dvi apkaltas išgyvenęs buvęs prezidentas kovą Vašingtone bus teisiamas dėl sąmokslo pakeisti 2020 m. rinkimų, kuriuos laimėjo demokratas Joe Bidenas, rezultatus.

Džordžijoje jam taip pat gresia kaltinimai dėl įtariamo sąmokslo pakeisti balsavimo rezultatus šioje pietinėje valstijoje.

Meine ir Kolorade pirminiai prezidento rinkimai vyks kovo 5 d. – vadinamąjį „super antradienį“, kai rinkėjai eis prie balsadėžių daugiau kaip tuzine valstijų, įskaitant Kaliforniją ir Teksasą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)