Incidentas, didžiausias Šanchajuje nuo 2010 metų, kai per gaisrą daugiaaukščiame gyvenamajame pastate žuvo 58 žmonės, suteršė tarptautinį šio komercinio centro įvaizdį.

Maždaug 100 žmonių susirinko priešais Šanchajaus pirmojo komunistų mero Chen Yi statulą netoli nelaimės vietos, kai kas dėjo gėles. Gedulo demonstravimui valdžia yra pritarusi.

Giminaičiai nesulaikomai raudojo laidotuvių namuose, į kuriuos buvo nuvežti kai kurie žuvusieji. Viena moteris susmuko vos išėjusi, šeimos nariai ją laikė.

Vienas vyras iš Dziangsi provincijos sakė: „Mano sūnus ten, negaliu patikėti, kad tai įvyko“.

Jauniausia iš 32 jau identifikuotų aukų yra 12-metis berniukas Mao Yongjie.

Jį Naujųjų metų sutikimą šventusių žmonių srautas atskyrė nuo motinos, o ligoninės darbuotojų pastangos išgelbėti jo gyvybę buvo nesėkmingos, pranešė naujienų žurnalas „Caixin“. Jo motina pirmąją Naujųjų metų dieną praleido verkdama, kol nuo išsekimo apalpo, pridūrė žurnalas.

Visi, išskyrus keturis, žuvusieji, įtraukti į penktadienį miesto valdžios paskelbtą sąrašą, buvo 25 metų ar jaunesni; 21 auka yra moteris. Vyriausiai aukai buvo 37 metai.

Šanchajaus gyventojai kelia klausimus dėl to, kodėl miesto valdžia nekontroliavo minios, nors policija pranešė, kad budėjo „daugiau nei normaliai“ pareigūnų – 700.

„Šanchajaus vyriausybė turėtų prisiimti atsakomybę už incidentą. Dauguma jauno amžiaus aukų turbūt yra vieninteliai vaikai savo šeimose“, – sakė taksi vairuotojas Xu Jianzhongas.

Pagal griežtas Kinijos gimstamumo kontrolės taisykles daugumai porų leidžiama susilaukti tik vieno vaiko.

Po incidento pareigūnai iš pradžių šalino gėles, bet vėliau įrengė minios valdymo barjerus, kad gėles būtų galima dėti kontroliuojamame rajone. Ketvirtadienį vakare gedintys žmonės uždegė žvakutes, kurių kai kurios buvo išdėliotos širdies pavidalu.

Interneto vartotojai ir žiniasklaida iš pradžių tvirtino, kad kruviną spūstį sukėlė į JAV dolerius panašūs banknotai, kurie iš tikrųjų buvo tame Bundo rajone esančio naktinio klubo „M18“ reklama ir kurie buvo mėtomi iš vieno pastato.

Tačiau policija nurodė, kad „pinigai“ buvo mėtomi 12 minučių vėliau ir už 60 m nuo spūsties vietos toje aikštėje.

„Tai vyko po spūsties incidento“, – sakoma policijos pareiškime, kuriame remiamasi stebėjimo kamerų nufilmuota medžiaga ir kuriame priduriama, kad netikrų banknotų mėtymas nesukėlė grūsties.

Sužeistųjų skaičius penktadienį buvo padidintas dviem iki 49, sakoma Šanchajaus vyriausybės mikrotinklaraštyje.

Netikri pinigai yra deginami per kinų laidotuves, kad mirusysis turėtų pinigų pomirtiniame gyvenime, o šiais laikais jie dar plačiai naudojami kaip reklamos priemonė.