Japonija Rusijai pateikė protestą, nes naikintuvai kiek ilgiau nei minutę skrido Japonijos oro erdvėje prie šalie šiaurėje esančios Hokaido salos.

Incidentas įvyko Japonijos ministrui pirmininkui ieškant teritorinio ginčo su Rusija sprendimo. Premjeras sakė kalbą 1855 metų sutarties metinių proga. Japonija teigia, kad ši sutartis patvirtina jos pretenzijas į salas Ramiajame vandenyne. Rusija ir Japonija jau 60 metų neišsprendžia ginčo dėl salų, kurios Rusijoje vadinamos Kurilų salomis, o Japonijoje - Šiaurinėmis teritorijomis.

Rusija neigia, kad jos naikintuvai pažeidė Japonijos oro erdvę

Rusija paneigė, kad jos naikintuvai ketvirtadienį buvo įskridę į Japonijos oro erdvę, kai Tokijas pakėlė į orą savo lėktuvus ir pareiškė protestą dėl numanomo įsibrovimo netoli šiaurinės Hokaido salos.

Rusija šią savaitę vykdo karines pratybas prie ginčijamų Kurilų salų.

"Karinių lėktuvų skrydžiai ... vykdomi griežtai pagal tarptautines taisykles, nustatančias oro erdvę, ir nepažeidžia kitų šalių sienų", - Gynybos ministerijos atstovas pulkininkas Aleksandras Gordejevas sakė naujienų agentūrai "Interfax".

"Visi oro pajėgų skrydžiai tame regione griežtai reguliuojami jungtinio štabo ir vykdomi prižiūrint oro eismo dispečeriams", - pridūrė A.Gordejevas, kuris yra Rusijos Tolimųjų Rytų karinės apygardos atstovas.

Ketvirtadienį Japonijoje minima Šiaurinių teritorijų diena, kai šalyje tradiciškai rengiami mitingai, kuriuose Rusija raginama grąžinti Tokijui ginčijamas salas į šiaurę nuo Hokaido. Šios demonstracijos paprastai padidina įtampą tarp Japonijos ir Rusijos dėl ginčijamų teritorijų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)