„Time“ metų žmogumi išrenka žmogų, kuris konkrečiais metais naujienoms padaro didžiausią įtaką – tiek teigiamą, tiek neigiamą.

Lemiamą sprendimą priima šio įtakingo žurnalo redaktoriai. Praeitais metais šis titulas skirtas kovotojams su ebolos virusu, o dar prieš metus – popiežiui Pranciškui, skelbia „The Independent“.

„Time“ redaktorė Nancy Gibbs rašo, kad Vokietijos kanclerei šis titulas paskirtas už tai, kad ji „prašė savo šalies daugiau, nei drįso kiti politikai, už tai, kad ji drąsiai stojo prieš tironiją bei pademonstravo stiprią moralinę lyderystę pasaulyje, kur jos labai stinga“.

Žurnalas pridūrė, kad Vokietijos kanclerė šiemet „įsikišdavo“ kaskart, kai Europoje išsivystydavo rimta krizė, kelianti pavojų žemyno vertybėms.

„Graikijos bankroto perspektyva kėlė grėsmę pačiam euro zonos išlikimui. Migrantų ir pabėgėlių krizė metė iššūkį atvirų sienų principui. Na, o galiausiai skerdynės Paryžiuje atgaivino refleksą užtrenkti duris, statyti sienas ir niekuo nepasitikėti“, – rašo N.Gibbs.

„Merkel kaskart įsikišdavo. Vokietija finansiškai išgelbėjo Graikiją – pagal jos (A.Merkel) griežtas sąlygas. Ji priėmė pabėgėlius kaip radikalios islamistų barbarybės aukas, o ne jos nešėjus, – pridūrė redaktorė. – Ir ji pasiuntė karius į užsienį kautis su ISIS (IS)... Galite su ja sutikti arba ne, bet ji nesirenka lengvo kelio. Lyderiai yra išbandomi tik tada, kai žmonės nenori jais sekti.“

61 metų A.Merkel – už Geležinės uždangos užaugusi pastoriaus dukra – sukorė neįtikėtiną kelią, kol tapo kanclere, išsilaikė valdžioje 10 metų ir tapo įtakingiausia pasaulyje moterimi.

Gruodžio 7 d. „Time“ paskelbė kandidatų į Metų žmogaus vardą trumpąjį sąrašą.

Tarp aštuonių pretendentų – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir „Islamo valstybės“ (IS) grupuotės lyderis Abu Bakr Al-Baghdadi. Pasak „Time“, Rusijos prezidentas „nepakluso Vakarų sankcijoms, įvestoms dėl karinio aktyvumo Ukrainoje“.

Leidinys taip pat pažymėjo, kad V. Putinas „atlieka svarbų, bet abejotiną vaidmenį kovoje su IS“. Apie Al-Baghdadi žurnalas rašė, kad jis kaip grupuotės lyderis įkvėpė žmones kariauti už apsišaukėlį kalifatą Irake ir Sirijoje, rengti išpuolius užsienyje, pavyzdžiui, Tunise ir Prancūzijoje.

Metų žmogumi taip pat pretendavo tapti milijardierius Donaldas Trumpas, dalyvaujantis kovoje dėl Baltųjų rūmų šeimininko posto, Irako prezidentas Hassanas Rouhani.

Be to, į trumpąjį sąrašą įtraukti: Caitlyn Jenner (praeityje – Bruce Jenner, lytį pakeitęs realybės šou žvaigždės Kim Kardashian patėvis), vienas iš bendrovės „Uber“ įkūrėjų Travisas Kalanickas ir juodaodžių teises ginančio judėjimo „Black Lives Matter“ aktyvistai. Trumpąjį sąrašą sudarė žurnalo redakcija.