Eritrėjiečiai kovoja kartu su Etiopijos federalinėmis pajėgomis, įskaitant komandosų dalinius, ir sąjungininkų pajėgomis, sakė Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo fronto (TPLF) atstovas Getachew Reda.

„Eritrėja dislokuoja visą savo kariuomenę ir rezervistus. Mūsų pajėgos didvyriškai gina savo pozicijas“, – pareiškė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Etiopijos ir Eritrėjos, esančios į šiaurę nuo Tigrėjaus, valdžios institucijų komentarų kol kas nepateikė.

Praėjusią savaitę Britanija ir Kanada paskelbė kelionių rekomendacijas, kuriose savo piliečiams Eritrėjoje rekomendavo būti budriems po to, kai šios šalies valdžios institucijos paragino piliečius prisistatyti į karinę tarnybą.

Eritrėjos pajėgos kovojo Etiopijos federalinių pajėgų pusėje Tigrėjuje, kai 2020 metų lapkritį prasidėjo karas. Eritrėjos pajėgos buvo įtrauktos į kai kuriuos iš didžiausių per konfliktą įvykdytų žiaurumų, bet tokius kaltinimus jos neigia.

Jungtinių Tautų tyrėjai pirmadienį pareiškė, kad rado įrodymų, jog nuo 2020 metų lapkričio visos pusės įvykdė daugybę pažeidimų.

JT ekspertai atkreipia dėmesį į sudėtingą padėtį Tigrėjuje, kur vyriausybė ir jos sąjungininkai daugiau nei metus neleidžia maždaug 6 mln. žmonių naudotis pagrindinėmis paslaugomis, įskaitant internetą ir bankininkystę, ir kur dėl griežtų humanitarinės pagalbos prieinamumo apribojimų 90 proc. gyventojų labai reikia pagalbos.

Rugpjūčio pabaigoje atsinaujinus kovoms tarp vyriausybės pajėgų ir jų sąjungininkų bei sukilėlių, vadovaujamų TPLF, Tigrėjus buvo kelis kartus bombarduotas.

TPLF dešimtmečius valdė Etiopiją, kol 2018 metais į valdžią atėjo ministras pirmininkas Abiy Ahmedas.

Sugrįžimas prie kovų sužlugdė kovo mėnesį pasiektas paliaubas ir sužlugdė viltis taikiai išspręsti karą, per kurį žuvo daugybė civilių gyventojų ir kuris sukėlė humanitarinę krizę šiaurės Etiopijoje. Skaičiuojama, kad per konfliktą žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją