Dalai Lama nedalyvaus savaitės trukmės konferencijoje šiaurės Indijos Dharamsala mieste, kuriame jis gyvena tremtyje. Jo teigimu, šis susitikimas suteiks išeiviams galimybę apsvarstyti „geriausią ateities veiksmų kryptį“ dešimtmečius trunkančioje kovoje už Tibetą.

„Iki šiol mes laikėmės „vidurinio kelio“ požiūrio ir nuo 2002 m., kai buvo atstatyti kontaktai su Kinijos Liaudies Respublika, įvyko aštuoni diskusijų turai“, teigė jis pareiškime, publikuotame jo interneto svetainėje.

„Nepaisant šio požiūrio, sulaukusio plataus tarptautinės bendruomenės pripažinimo bei daugelio Kinijos inteligentų paramos, Tibete nebuvo teigiamų ženklų nei pokyčių.“

„Vidurinio kelio“ požiūriu, kurio buvo laikomasi derybose su Pekinu, tibetiečiai nori tokio lygmens autonomijos, kuris leistų jiems apsaugoti ir išsaugoti jų kultūrą, religiją ir nacionalinį identitetą. Mainais Kinija galėtų ir toliau teigti, kad Tibetas priklauso jos teritorijai.

Kai kurie tibetiečiai yra nepriklausomybės nuo Kinijos šalininkai, tačiau Dalai Lama jau seniai prašo bent realios autonomijos.