Estijos vyriausybė tikėjosi, kad šalyje bus apie 2 tūkst. britų karių, prie kurių prisijungs dar keli šimtai, rašo Didžiosios Britanijos laikraštis „The Times“.

Du šaltiniai leidiniui patvirtino, kad 700 kariškių, papildomai atvykusių į Estiją vasario mėnesį, grįš į tėvynę gruodį. Dabar neketinama pakeisti šio dalinio. Pagal Didžiosios Britanijos vyriausybės planą, Jungtinės Karalystės karinis buvimas Estijoje bus sumažintas per pusę.

Pasak vieno šaltinio, kelios Europos šalys priėjo išvadą, kad Didžiosios Britanijos armija pasidarė pernelyg maža. Jo nuomone, karinio buvimo mažinimas tuo metu, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas grasina Europai, daro blogą įspūdį.

Anksčiau Didžiosios Britanijos gynybos ministras Benas Wallace`as žadėjo padidinti šalies kariškių skaičių Estijoje iki 2 tūkst. Šis pažadas buvo platesnio NATO susitarimo didinti karinį buvimą Rytų Europoje dalis.

Į šį skaičių įėjo vasario mėnesį laikinai į Estiją atvykę britų kariai, prie kurių pagal NATO planą prisijungė dar 1 tūkst. kariškių. Vis dėlto Estijoje liks 900 britų kariškių iš Karališkojo husarų pulko.

Anot kai kurių stebėtojų, Rusija kare su Ukraina taip nusilpo, kad Baltijos šalims nereikėtų bijoti Rusijos įsiveržimo. Bet jos mano, jog turi būti pasirengusios bet kokiai įvykių raidai, kadangi Putinas nesivadovauja įprasta logika.

Manoma, kad Didžiosios Britanijos armija sumažės iki 72,5 tūkst. žmonių. Tai būtų mažiausias Jungtinės Karalystės karių skaičius nuo Napoleono karų laikų XIX amžiaus pradžioje. Tiesa, naujoji ministrė pirmininkė Liz Truss žada, kad iki 2030 metų Didžiosios Britanijos gynybos išlaidos pasieks 3 proc. BVP. Anot B. Wallace`o, po to šalies armija turėtų išaugti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją