Tyrimo rezultatai, kurie turi būti paskelbti pirmadienį, rodo, kad vakcina gali apsaugoti nuo sunkios su B.1.351 mutacija susijusios ligos, tačiau ji beveik neužkerta kelio lengvesnės formos infekcijos perdavimui.

Tačiau Oksfordo universiteto mokslininkai, prisidėję prie šios vakcinos kūrimo, ir „Witwatersrand“ universitetas atkreipė dėmesį į tai, kad tyrime dalyvavo tik apie 2 tūkst. palyginti jaunų ir sveikų žmonių, o tai reiškia, kad duomenys gali būti netikslūs.

„Mes manome, kad mūsų vakcina gali apsaugoti nuo sunkios ligos, kadangi neutralizuojantis antikūnų aktyvumas yra lygiavertis kitoms vakcinoms nuo COVID-19, parodžiusioms aktyvumą prieš sunkesnę ligą, ypač tada, kai dozavimo intervalas yra optimizuojamas nuo 8 iki 12 savaičių“, – tyrimo ataskaitoje sakė „AstraZeneca“ atstovas.

„AstraZeneca“ kartu su Oksfordo universitetu šiuo metu ieško būdų atnaujinti savo vakciną, kad ji būtų veiksminga prieš naujas viruso mutacijas, dauguma kurių daug lengviau plinta ir gali sukelti didesnį mirtingumą.

Tačiau ši vakcina yra veiksminga prieš kitą žinomą mutaciją, kuri iš pradžių buvo aptikta Didžiojoje Britanijoje.

Tyrimai rodo, kad Pietų Afrikos atmaina yra atsparesnė vakcinoms.