Nepaisant to, kad Rusijos ekonomika yra ištikta stagnacijos, Rusija siunčia savo ginkluotųjų pajėgų lėktuvus atlikti skrydžius virš Karibų jūros ir Meksikos įlankos. „Taip elgtis leidžia milijardai iš naujų energetikos sutarčių su Pekinu“, - leidinyje „The Daily Beast“ rašo Gordonas G. Changas.

Pirmadienį Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad Kinija gali tapti Amerikos „partnere“, bet patys kinai galvoja kitaip. Sekmadienį, lapkričio 9 dieną, per Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono ekonominio bendradarbiavimo (APEC) organizacijos viršūnių suvažiavimą Maskva ir Pekinas pasirašė 17 sutarčių, įskaitant memorandumą dėl dujų tiekimo iš Rusijos į Kiniją vakariniu maršrutu (dujotiekis „Altajus“), taip pat rėminį susitarimą dėl tiekimo tarp „Gazprom“ ir Kinijos nacionalinės naftos korporacijos (CNPC).

„Trumpai tariant, viskas atrodo taip, tarsi Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas būtų pardavęs Kinijai kažkokią akcijų dalį, nes jam skubiai reikia pinigų“, - teigiama publikacijoje.

„Taigi, pasaulis keičiasi: Kinija finansuoja Rusijos agresiją“, - pažymi autorius.

Daug kas tvirtina, kad Maskva ir Pekinas turi skirtingus interesus, ir kai kurie iš jų netgi yra nesuderinami. Kita vertus, pastaraisiais metais Kinija ir Rusija vienijosi, kad pasipriešintų Amerikai ir likusiai tarptautinei bendruomenei.

„Maskvos ir Pekino partnerystė yra tapusi pagrindiniu Amerikos užsienio politikos iššūkiu. Vašingtonas neturėjo reikalų iš karto su dviem konkurentėmis nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, o Kinijos ir Rusijos aljansas nesipriešino jam nuo 1950-ųjų pabaigos“, - rašo autorius.

„Tačiau mes turime galimybę paversti pasaulį geresniu“, - tvirtinama straipsnyje. Kad atsikratytų Sovietų sąjungos, Ronaldas Reaganas griebėsi ekonominės strategijos, sąmoningai numušdamas žaliavų kainas, kad „numarintų“ Rusijos kariuomenę.

Artimiausius kelerius metus, kol į Rusiją pradės plaukti pinigų srautai iš neseniai pasirašytų susitarimų, V. Putinas bus pažeidžiamas. „Neiššovę nė vieno šūvio, mes galime išsaugoti Ukrainą“, - mano autorius. Juk tai jau buvo padaryta anksčiau, priduria jis.

Leidinys „Foreign Policy“ taip pat rašė, kad tuo metu, kai JAV prezidentas B. Obama Kinijoje mėgino išgelbėti savo prekybos koncepciją Azijoje, Rusija ir Kinija žengė gigantišką žingsnį savo ekonominių ir politinių ryšių stiprinimo link, pasirašydamos stambų susitarimą dėl energijos šaltinių tiekimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (407)