Politiko sekretorė Larisa Sargan žurnalistams teigė, kad į ligoninę judėjimo „Trečioji Ukrainos respublika“ lyderis J. Lucenka buvo paguldytas, kai jį sumušė milicininkai – buvęs ministras patyrė sunkią galvos traumą.

Pasak jos, sunkios būklės J. Lucenka savo bendražygių paprašė niekam už tai nekeršyti.

Ukrainos politikas buvo sužalotas, kai su grupe aktyvistų protestavo prie vienos milicijos nuovados – jo atstovė teigė, kad J. Lucenka buvo sužalotas, kai bandė stoti tarp protestuotojų ir policininkų. Tuo metu „Berkuto“ pareigūnai jį ėmė daužyti lazdomis.

Grupė Kijevo gyventojų protestavo po teismo sprendimo, kuriuo penktadienį trys asmenys buvo nuteisti kalėti 6 metams dėl to, kad siekė susprogdinti Lenino paminklą Borispolyje dar 2011-aisiais.

Pranešama, kad per šiuos susirėmimus prie milicijos nuovados nukentėjo mažausiai penki žmonės, tarp jų – ir du partijos „Laisvė“ deputatai. Tuo metu Kijevo milicija nurodo, kad per šiuos susirėmimus niekas nenukentėjo.

Kijevo prokuratūra šeštadienį pranešė, kad dėl buvusio vidaus reikalų ministro sumušimo iškelta baudžiamoji byla dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

J. Lucenkos žmona žurnalistams teigė, kad jos sutuoktinį lazdomis sumušė specialiųjų pajėgų pareigūnai.

„J. Lucenka paguldytas vienoje iš sostinės klinikų. Pagal preliminarią informaciją, atlikę tomografiją gydytojai diagnozavo uždarą kaukolės traumą, smegenų sukrėtimą, tris poodines kraujosruvas, taip pat susiuvo (vieną žaizdą) 3 cm siūle. Dabar politikas yra ligoninėje. Jis sąmoningas“, – sakoma „Trečiosios Ukrainos respublikos“ pranešime.

Judėjimas nurodė, kad naktį demonstrantams blokuojant tris „Berkut“ aktyvistus Kijevo centriniame Pergalės prospekte, J.Lucenka su savo žmona įlipo į „Berkut“ autobusą ir prašė, kad pareigūnai laikytųsi įstatymų bei veiktų pagal tarnybines instrukcijas.

„Jie ilgiau nei valandą įkalbinėjo teisėsaugos pareigūnus atsidengti veidus, nusiimti kaukes, taip pat parodyti savo pažymėjimus, kad žmonės matytų savo skriaudėjus. Tačiau „Berkut“ nariai atsisakė tai padaryti. Po pokalbio su teisėsaugininkais J.Lucenka išlipo iš autobuso. Žmonės pradėjo siūbuoti „Berkut“ narių pilną autobusą – tai juos įbaugino, ir jie pradėjo mušti žmones“, – pridūrė aktyvistai.

Pasak J.Lucenkos žmonos Irinos, buvęs ministras stojo tarp pareigūnų ir protestavusiųjų, kad būtų išvengta susirėmimo.

„Jura, kaip vidaus reikalų ministras, stojo tarp žmonių ir berkutiečių, kad sutrukdytų kraujo liejimui. Berkutiečiai netikėtai ėmė negailestingai mušti jį į galvą... Sudaužė jo akinius. Jis parkrito, prarado sąmonę, tik tada jie liovėsi jį mušti“, – pasakojo I.Lucenko ir nurodė, kad J.Lucenkai buvo suduota apie dešimt smūgių lazdomis.

Dar ji sakė, kad jos vyras prašo nekeršyti už jį „Berkutui“, nes „tie vyrai patys yra įbauginti, jie tik paprasti vykdytojai“.

Incidentas įvyko Kijeve vėlai penktadienį vakare Pergalės prospekte, kur „Automaidano“ aktyvistai blokavo „Berkut“ autobusą.

Kiek vėliau užblokuotame autobuse buvę „Berkut“ kariai įvykdę aktyvistų reikalavimus – nusiėmusiems kaukes jiems buvo leista eiti į Sviatošino rajono valdybos pastatą.

Pasak Kijevo milicijos spaudos tarnybos, protestuojantieji minioje sudarė siaurą koridorių, kuriuo ėjo šalmuoti „Berkut“ kariai be skydų.

„Aktyvistai buvo gana agresyvūs; šaukdami „Gėda!“ jie plėšė šalmus nuo karių, dėl to kilo smulkių susirėmimų“, – sakoma milicijos pranešime.

Tuo tarpu Kijevo prokuratūra pradėjo baudžiamąją bylą dėl berkutiečių panaudotos jėgos prie Kijevo Sviatošino teismo, kur kūno sužalojimų patyrė buvęs VRM vadovas J.Lucenka.

Taip pat pradėtas tyrimas dėl chuliganiškų mitingo dalyvių veiksmų, neteisėto kišimosi į teismo veiklą, taip pat pasipriešinimo milicijos pareigūnams.

Specialiojo dalinio „Berkut“ pareigūnai panaudojo jėgą prieš asmenis, mitingavusius prie Kijevo Sviatošino teismo, kai jame penktadienį buvo skelbiamas nuosprendis „Vasilkovo teroristams“. Vėliau „Automaidano“ aktyvistai blokavo autobusą su „Berkut“ kariais.

Penktadienio dieną Sviatošino teismas paskelbė nuosprendį vadinamiesiems Vasilkovo teroristams – Volodymyrui Šparai, Ihoriui Mosijčiukui ir Serhijui Bevzai kalėti po šešerius metus.

Jie pripažinti kalti planavę susprogdinti paminklą Vladimirui Leninui Borispolyje 2011 metais, kai buvo švenčiama Nepriklausomybės diena, rengę teroro aktą, neteisėtai laikę ginklus ir sprogmenis, raginę nuversti konstitucinę valdžią.

J. Lucenka tebėra reanimacijoje

J. Lucenkos sekretorė žurnalistams šeštadienį sakė, kad J. Lucenka tebėra vienos Kijevo ligoninių reanimacijos skyriuje.

„Lankytojų pas jį neleidžia. Jis reanimacijoje“, – sakė ji naujienų agentūrai „Interfax“ šeštadienio rytą ir dar pridūrė kad netrukus pas J. Lucenką atvažiuos jo žmona Iryna, kuri turėtų gauti naujausius medicininės apžiūros rezultatus.

Pranešama apie sužeistuosius

Atnaujinta 13.12: Šeštadienio popietę pranešta, kad per susirėmimus nukentėjo mažiausiai vienuolika demonstrantų. Šiuos skaičius pateikė žmogaus teisių gynėjai, nurodę, jog keliolika sužeistųjų buvo atvežti į įvairias Kijevo ligonines.

Pranešama, kad du nukentėjusieji dėl patirtų sužalojimų buvo paguldyti į ligoninę, penki atsisakė, o dar keturiems diagnozuoti nesunkūs sveikatos sutrikdymai.

Tuo metu Ukrainos teisėsaugininkai pranešė, kad iškėlė baudžiamąsias bylas ir dėl chuliganizmo ir pasipriešinimo pareigūnams.

Pranešama, kad per susirėmimus nukentėjo apie 20 pareigūnų – į juos buvo mėtomi buteliai ir akmenys.