UEFA pranešė, kad šiame mieste vykstančios Belgijos ir Švedijos Europos futbolo čempionato atrankos rungtynės buvo nutrauktos.

Užpuolikas iš įvykio vietos pabėgo. Belgijos policija, kaip skelbiama, neutralizavo įtariamą šaulį antradienį, jis buvo mirtinai sužeistas.

„Teroristinio išpuolio Briuselyje vykdytojas buvo identifikuotas ir mirė“, – socialiniame tinkle parašė vidaus reikalų ministrė Annelies Verlinden.

Policija sulaikymo metu atidengė ugnį, anksčiau sakė Belgijos prokuratūros atstovas Ericas Van Duyse.

Ministras pirmininkas Alexander‘as de Croo teigė, kad įtariamasis yra tunisiečių kilmės vyras, šalyje gyvenęs nelegaliai.

„Vakar įvykdytas teroristinis išpuolis buvo visiškai bailus, užpuolikas taikiniu pasirinko du švedų futbolo sirgalius“, – spaudos konferencijoje sakė A. de Croo.

Prokurorai teigia, kad šaudymą traktuoja kaip terorizmą.

Socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše buvo matyti arabiškai kalbantis vyras, tvirtinantis, kad išpuolį įvykdė Dievo vardu. Klipe esantis vyras pridūrė, kad nužudė tris žmones.

Teroro išpuolis Briuselyje

Federalinė prokuratūra patvirtino, kad matė vaizdo įrašą, bet negali patvirtinti, kad jis yra užpuolikas.

Vaizdo įrašą ir kitą atakos medžiagą tikrina policija, pranešė BBC.

Belgijos federaliniai kaltintojai naujienų agentūrai AFP pranešė, kad po šaudynių Boulevard d'Ypres buvo pradėtas tyrimas dėl terorizmo.

Socialinės žiniasklaidos vaizdo įraše, kuriuo pirmadienį pasidalijo laikraštis „Het Laatste Nieuws“, bet nepatvirtino BBC News, matyti, kaip fluorescencine striuke vilkintis vyras nulipo nuo motorolerio, apsiginklavęs, atrodo, automatu.

Teroro išpuolis Briuselyje

Policija ir greitosios pagalbos tarnybos aptvėrė netoliese esančius kelius po šaudymo, įvykusio apie 19 val. vietos laiku.

Belgijos ministras pirmininkas Alexanderis de Croo socialiniame tinkle X „pareiškė nuoširdžią užuojautą Švedijos premjerui po šiurpaus išpuolio prieš Švedijos piliečius Briuselyje“.

„Mūsų mintys yra apie šeimas ir draugus, kurie neteko savo artimųjų. Kova su terorizmu yra bendra“, - pabrėžė premjeras.

Kelios Belgijos žiniasklaidos priemonės teigė, kad abu nužudyti asmenys prieš Švedijos ir Belgijos rungtynes vilkėjo Švedijos futbolo rinktinės spalvų marškinėlius.

Europos čempionato F grupės atrankos rungtynės tarp šių dviejų šalių „dėl incidentų“ buvo nutrauktos joms įpusėjus, socialinio tinklo paskyrose paskelbė Belgijos pusė.

Teroro išpuolis Briuselyje

Rungtynes stebėjo apie 35 000 sirgalių, o policijai teko evakuoti stadioną.

Pareigūnai užtikrino papildomą Švedijos piliečių apsaugą per rungtynes ir palydėjo Švedijos rinktinės žaidėjus tiesiai į oro uostą, kad šie galėtų saugiai išvykti, Belgijos futbolo asociacijos generalinis direktorius sakė šalies kanalui RTBF.

UEFA interneto svetainėje teigiama, kad rungtynės buvo sustabdytos pasibaigus pirmajam kėliniui, kai buvo lygiosios 1-1.

Šaudynės įvyko miesto centro šiauriniuose rajonuose. Policija apie incidentą buvo informuota po 19.00 val. vietos laiku (17.00 val. Grinvičo laiku). Per išpuolį buvo sužeistas trečias asmuo, tačiau pareigūnai teigė, kad jo būklė nėra kritinė.

Vaizdo įraše, kuriuo internete pasidalijo flamandų laikraštis „Het Laatste Nieuws“, matyti, kaip šaulys su automatiniu ginklu ant peties pasprunka motoroleriu. Įraše girdėti keturi šūviai.

Teroro išpuolis Briuselyje

„Niekingas išpuolis“


Belgijos karališkieji rūmai pareiškė, kad šaudynės juos sukrėtė.

Briuselyje įsikūrusios Europos Komisijos pirmininkė nedelsdama pasmerkė išpuolį. „Šį vakarą mintimis esu su dviejų Briuselyje įvykdyto niekingo išpuolio aukų šeimomis, – socialinėje žiniasklaidoje paskelbė Ursula von der Leyen. – Nuoširdžiai palaikau Belgijos policiją, kad ji skubiai sulaikytų įtariamąjį. Kartu mes vieningai kovojame su teroru“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad Europą sukrėtė „islamistų“ išpuolis Briuselyje, o Prancūzijos vidaus reikalų ministras dar anksčiau davė nurodymus sustiprinti sienų su Belgija kontrolę.

Belgijoje 2016 metų kovo mėnesį pagrindiniame Briuselio oro uoste ir metro sistemoje jau buvo įvykdytas išpuolis, už kurį atsakomybę prisiėmė IS ekstremistai. Tada žuvo 32 žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)