Pasaulis buvo šokiruotas, kai apie patirtą seksualinę prievartą policijai ir žurnalistams papasakojusi 27 metų moteris buvo sulaikyta ir nuteista metus kalėti. Šią savaitę teismas patenkino jaunos moters apeliaciją. Tačiau Abdiazizas Abdinuris Ibrahimas (žurnalistas, kurio „nusikaltimas“ buvo interviu su žaginimo auka) ir toliau lieka už grotų.

Žurnalisto artimieji nerimauja dėl jo sveikatos. Silpnos sveikatos vyras kalinamas Mogadišo kalėjime, kuris perpildytas tiek, jog kaliniams tenka miegoti stovint.

„Buvo sulaikyta auka, o ne ją žaginę nusikaltėliai, taigi galiu teigti, jog žagintojams buvo atlyginta. Aš esu auka, tačiau buvau nuteista metams kalėjimo. Somalio moterys apie tokius dalykus daugiau niekada nebeišdrįs prabilti. Žagintojų aukos tyliai slapstysis savo namuose ir niekam neišdrįs papasakoti, ką su jomis padarė“, - per pirmąją tokį atvirą interviu po išteisinimo kalbėjo 27 metų moteris.

Musulmoniškus rūbus dėvinti ir prieš širdies 15 mėnesių sūnų Shaafi glaudžianti moteris sutiko savo skaudžia patirtimi pasidalinti su žurnalistams, jai padėjo vertėjas. Somalietė prašė, kad būtų rašomas tikrasis jos vardas, vildamasi, jog tokia drąsa padės kovoje už teisingumą. Moterį interviu metu morališkai palaikė sutuoktinis ir dėdė.

Rugpjūčio 14 dieną moteris jau pabudo jausdamasi prastai. Gyvena ji iš plytų, plastiko ir metalo plokščių suręstame namelyje vienoje iš stovyklų, skirtų namus dėl neramumų šalyje turėjusiems palikti asmenims. Tokių stovyklų aplink Somalio sostinę yra ne viena. L. A. O. Barake prisimena išėjusi pasiimti maisto davinio. Netikėtai prie jos priėjo penki uniformuoti vyrai.

„Jie mane sustabdė, kelis kartus trenkė ir užrišo akis“, - pasakoja moteris.

„Vienas iš jų sugriebė mane už rankos ir tempė paskui save į apleistą mokyklą. Aiškinau, kad esu iš stovyklos, sakiau ėjusi pasiimti maisto. Klausiau, ką jie ketina daryti. Vyrai tylėjo. Buvo labai pikti ir agresyvūs. Jie mane išžagino – vienas po kito. Kol vienas mane niekino, kiti keturi stovėjo sargyboje. Kai visi penki jau buvo patenkinę savo aistrą, paprašiau mane paleisti. Sūnus buvo ką tik gimęs, maitinau jį krūtimi, tad man verkiant reikėjo grįžti. Mane paleido. Išėjusi iš pastato gal tris ar keturis kartus pakritau. Kas maždaug dešimt metrų turėjau atsisėsti ir pailsėti“, - prisimena moteris.

Grįžus į stovyklą, vietos vyresnysis ją nuvedė į policijos nuovadą, kur moteriai buvo įduotas raštas ir nurodyta vykti į ligoninę apžiūrai. Gydytojo moteriai teko laukti aštuonias valandas – nuo 18 val. vakaro iki 2 valandos nakties. Pagaliau pasirodžius daktarui, reikėjo iškęsti orumą žeminančią apžiūrą. Moteriai į rankas buvo įbrukta 20 dolerių (53 lt) – taip bandyta nupirkti jos tylėjimą.

Ėjo mėnesiai, o byla niekaip nejudėjo iš vietos. Kaimynas moterį supažindino su Ibrahimu, laisvai samdomu žurnalistu, rašančiu seksualinės prievartos temomis. Sausio 6-ąją dieną jis iš somalietės paėmė interviu.

Po keturių dienų prie namuko sustojo du policijos automobiliai, moteris buvo išvežta apklausai. Pareigūnai bandė iškvosti viską apie jos pokalbius su „Al Jazeera“, kuri paviešino jos komentarus, pasirašytus slapyvardžiu.

„Jie klausė: kur ta moteris, kurią išžagino? Atsakiau, jog tai aš“, - pasakoja somalietė.

Po šių žodžių moterį pareigūnai nugabeno į kitą policijos nuovadą, kur vyriausieji šalies policijos pareigūnai primygtinai bandė sužinoti, kodėl, bendraudama su žiniasklaida, ji prisistatė išgalvotu vardu. Pareigūnai iš moters prievarta atėmė mobilųjį telefoną ir užsirašė Ibrahimo numerį. Moteris buvo paleista apie vidurnaktį, paliepus ateinančias 17 dienų kiekvieną mielą rytą prisistatyti į nuovadą.

„Tardymai buvo siaubingi, kartais tiesiog nepakeliami. Paskutinis vyko kartu su policijos vadu. Jis rankoje laikė pistoletą ir grasino: „Esi nusikaltėlė, skleidi melą apie mūsų valdžią ir policiją. Prašau valstybės tau atleisti. Jeigu nori atleidimo, privalai sakyti tiesą, atsiimti tuos absurdiškus kaltinimus. Jeigu to nepadarysi, atsidursi kalėjime“, - teigia L. A. O. Barake.

„Kitą kartą jie man pakišo kaltinimų atsiėmimo pareiškimą. Esu neraštinga, tad reikalavo pasirašyti nykščiu. Padariau tai iš baimės. Aplinkui stovėjo pistoletais ginkluoti pareigūnai, maniau, jog tikrai ketina mane nudėti“, - prisimena nelaiminga moteris.

Problemų su policija turėjo ir moters sutuoktinis 58 metų Muhyidinas Sheikhas Mohamedas Jimale.

„Jie man liepė nešdintis. Mačiau verkiančią savo žmoną. Ji papasakojo, jog jie atnešė dokumentą ir privertė jį pasirašyti. Vienas pareigūnas man sakė, jog ši byla įžeidžia visą Somalio policiją, ir, jeigu nenoriu nemalonumų, turiu tai pamiršti. Atsakiau, jog sieksiu teisingumo, jokiais būdais netylėsiu ir toliau ginsiu savo žmoną“, - pasakoja turguje prekiaujantis vyras.

Už nepaklusnumą išžagintos moters vyras buvo įkalintas 26 dienoms. Devynias paras jis praleido centriniame Mogadišo kalėjime, kur 4 kvadratinių metrų kameroje sugrūsti 48 žmonės.

Kai vasarį L. A. O. Barake byla atsidūrė ant teisėjo stalo, moteris vylėsi, jog košmaras pagaliau baigėsi.

„Visai nebijojau stoti prieš teismą, nes maniau, jog jis man padės, teisingumas triumfuos. Bet taip nenutiko“, - apgailestauja jauna moteris.

Moterį teismas pripažino melagingai apšmeižus ir apkaltinus valstybės pareigūnus, už tai skyrė jai metus kalėjimo. Nuosprendis laikinai buvo pakeistas į namų areštą, nes moteris krūtimi maitino naujagimį sūnų. Vienerių metų bausmę teisėjas skyrė ir žurnalistui Ibrahimui.

Praėjusį sekmadienį, kilus tarptautiniam skandalui, Somalio apeliacinis teismas panaikino L. A. O. Barake skirtą nuosprendį dėl įrodymų trūkumo. Tai, ko moteris bijojo labiausiai – išsiskyrimo su vaikais – jau nebenutiks. Tačiau jos žagintojai ir toliau vaikšto laisvėje, o moters gerklę degina neteisybės kartėlis.

„Jeigu sėdėsiu rankas sudėjusi, kas man padės juos sugauti? Dabar jų veidų jau niekas nebeatpažintų. Niekas jų nesulaikytų“, - nutyla nelaiminga moteris.