JAV prokurorų biuras pietiniam Niujorko rajonui tyrė galimai nelegalią M. Coheno veiklą, susijusią su mokesčių vengimu, sukčiavimu ir galimais rinkimų kampanijos įstatymų pažeidimais, kuomet jis sumokėjo 130 tūkst. dolerių buvusiai porno žvaigždei Stormy Daniels už šios tylą dėl buvusio romano. D. Trumpas neigė turėjęs tokį romaną.

Jei šis mokėjimas buvo atliktas rinkimų kampanijos metu, tai pažeistų JAV galiojančius rinkimų kampanijas reglamentuojančius įstatymus.

Tyrėjai taip pat domisi 20 milijonų dolerių vertės paskolomis, kurias gavo M. Cohenas ir jo šeima plėtoti taksi verslą, pranešė „New York Times“.

Kriminaliniai kaltinimai M. Cohenui suduotų rimtą smūgi D. Trumpo administracijai, nes šis ilgus metus buvo vienas artimiausių žmonių D. Trumpo aplinkoje. Anksčiau M. Cohenas viešai gyrėsi, kad yra D. Trumpo reikalų „tvarkytojas“ ir teigė, kad jei reikėtų, dėl D. Trumpo kristu po kulka.

Tačiau jau kurį laiką M. Cohenas nutraukė visus ryšius su D. Trumpu ir yra dviprasmiškai pareiškęs, kad esant tinkamoms sąlygoms, galėtų bendradarbiauti su tyrėjais. Kol kas neaišku, ar patys tyrėjai yra suinteresuoti galimu bendradarbiavimu ir ar buvęs advokatas turi jiems vertingos informacijos.

Jei M. Cohenas, norėdamas išvengti bausmės, visgi sutiktų bendradarbiauti, jis būtų įpareigotas tą daryti ir kituose tyrimuose, įskaitant ir Roberto Muellerio tyrimą dėl galimo sąmokslo su Rusija.

Bent jau iki šios savaitės M. Cohenas dar nebuvo susitikęs su prokurorais Niujorko valstijoje.

FTB agentai dar balandžio mėnesį atliko kratas M. Coheno biure ir viešbučio kambaryje. Tuo metu prokurorai teigė, kad tyrimas vyko jau keletą mėnesių. Kratos orderis autorizavo paimti visą medžiagą, susijusią su paskolomis taksi verslui, bankų, suteikusių paskolas išrašais ir mokėjimais, atliktais siekiant nutildyti neigiamą informaciją rinkimų kampanijos metu.

Tyrėjai baigia ruošti kaltinimus M. Cohenui, tačiau prieš juos pateikiant ketina atsižvelgti į artėjantį rinkimų ciklą į JAV Kongresą. Kaltinimus norima pateikti arba dar iki rinkimų, arba jiems jau praėjus, rašė „New York Times“. Tokiu atveju, kaltinimai turėtų būti pateikti iki rugpjūčio mėnesio, arba jau po rinkimų ciklo.

Nuosprendis buvusiam kampanijos vadui – artimiausiu metu

Prie pabaigos artėja dvi savaites trukęs buvusio D. Trumpo rinkimų kampanijos vado Paulo Manaforto teismo procesas. Nuosprendis jam gali paaiškėti jau šią savaitę. P. Manafortui buvo pateikti 18 skirtingų kaltinimų, įskaitant kaltinimus nuslėpus nuo JAV mokesčių tarnybos milijonus dolerių pajamų, gautų iš lobistinės veiklos ankstesnio prorusiško Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus naudai, taip pat nedeklaravus savo sąskaitų užsienio bankuose.

Jei būtų pripažintas kaltu dėl visų kaltinimų, jam grėstų 305 metų nelaisvės. Prisiekusiųjų teismas, kurį sudaro 6 vyrai ir 6 moterys, toliau svarsto kadaise aukšto rango respublikonų partijos politinio konsultanto bylą. Šiuo metu pats teismo procesas jau yra pasibaigęs, laukiama prisiekusiųjų verdikto.

Praėjusį penktadienį teisėjas Thomas Selby Ellisas atskleidė susilaukęs grasinimų, tačiau nenurodė kokių. Jį saugo JAV Maršalų tarnyba.

Tačiau šis teismo procesas dar nebus P. Manaforto teisinių problemų pabaiga. Rugsėjį jis turėtų būti teisiamas pagal atskirus R. Muellerio iškeltus kaltinimus dėl sąmokslo, pinigų plovimo ir neužsiregistravimo užsienio agentu.