Kaltinamieji, uigūrų kilmės Norvegijos pilietis Mikaelis Davudas, Norvegijoje gyvenantis Irako kurdas Shawanas Sadekas Saeedas Bujakas, taip pat ir šioje šalyje gyvenantis uzbekas Davidas Jakobsenas nesutiko su jiems pateiktais kaltinimais dėl "sąmokslo surengti teroro išpuolį" ir "sprogmenų gamybai naudojamų medžiagų laikymo".

Anot kaltintojų, kaltinamieji buvo suplanavę ir ruošėsi įvykdyti išpuolį pirmiausia prieš karikatūras publikavusį laikraštį "Jyllands-Posten", o vėliau ir prieš patį piešinių autorių Kurtą Westergaardą.

Tarp 12-os pranašo karikatūrų, kurias nupiešė 76 metų K.Westergaardas, yra prieštaringiausiai vertinamas piešinys, kuriame islamo pranašas pavaizduotas su bombos formos turbanu. Pastarasis jo darbas sukėlė aršių protestų bangą musulmonų pasaulyje.

Kaltinamieji buvo suimti 2010 liepą, kai jau buvo gavę sprogmenų gamybai reikiamų medžiagų. S.Bujakui priklausančiame rūsyje policija rado didelį kiekį vandenilio peroksido ir acetono.

Kaip informavo Norvegijos žvalgybos agentūra PST, išpuolio sumanytojas 40-metis M.Davudas turėjo ryšių su "al Qaeda" tinklu ir nuo 2008 metų lapkričio iki 2010 metų liepos dalyvaudavo jo rengiamuose sprogmenų gamybos apmokymuose stovykloje Pakistane.

"Tai apsunkina bylą, nes suteikia jai tarptautinę svarbą", - prokuroras Geiras Evangeris sakė naujienų agentūrai AFP.

"Pats faktas, kad tarptautinė teroristinė organizacija nusitaikė į šiaurinę Europą, jau kelia nerimą ir rodo, kai tai nebuvo vien vaikų žaidimai", - pridūrė jis.

M.Davudas ir 38-erių S.Bujakas po suėmimo buvo laikomi nelaisvėje. Abu jie prisipažino planavę išpuolį, nors nurodė skirtingus išpuolio objektus. Suimtieji taip pat nesutiko su pareiškimu, kad jų veiksmai prilygsta teroristinei veiklai.

Kinų uigūrų mažumai priklausantis M.Davudas sakė, jog išpuolį rengė vienas ir šis turėjo būti nukreiptas prieš Kinijos interesus. Tuo tarpu S.Bujakas sakė, jog turėjo nekonkrečių planų surengti atakas prieš laikraštį "Jyllands-Posten" ir karikatūrininką K.Westergaardą.

Trečiasis kaltinamasis, Davidas Jakobsenas, kuris 2009 metų lapkritį pats pridavė policijai, atsiribojo nuo bet kokios atsakomybės ir iki šiol gyveno laisvėje.

Prieš mažiau nei dvi savaites buvo padegta prancūzų satyrinio savaitraščio "Charlie Hebdo" redakcija Paryžiuje. Išpuolio išvakarėse žurnalas išleido specialų Arabų pavasariui skirtą numerį, kurį, kaip skelbė redakcija, svečio teisėmis "redagavo" pranašas Mahometo ir kuris ta proga buvo pervadintas "Charia (šariato) Hebdo".

Jei kaltinamųjų kaltė bus įrodyta, jiems gresia iki 20 metų laisvės atėmimo bausmė.