Anot teisėjo, jeigu moteris nenori lytinių santykių, jog kūnas „užsiveria“, tad ir išprievartavimas įvykti negali.

Tokiems teisėjo pareiškimams vienbalsiai nepritarė visi 10 Kalifornijos valstijos teisėjų darbo komisijos narių. Jų teigimu, D. Johnsono pasisakymas netinkamas ir tokia nuomonė pažeidė teisėjų etikos kodeksą.

„Komisijos nuomone, teisėjo pozicija atspindi pasenusį, šališką ir grubų požiūrį į seksualinės prievartos aukas, kurios esą „nekovojo“ už savo garbę“, - teigia komisijos pirmininkas Lawrence J Simi.

„Tokie teisėjų pasisakymai nepadės pagerinti visuomenės nuomonės apie teismų sistemą bei jos nešališkumą“, - teigiama komisijos išvadose.

D. Johnsonas tokią nuomonę išsakė kalbėdamas apie bylą vyro, grasinusio subjauroti savo buvusios mylimosios veidą ir lytinius organus įkaitintu atsuktuvu, mušti ją metaliniu strypu ir padaryti kitos fizinės žalos. Vyras moterį vėliau išprievartavo.

Nors moteris jau kitą dieną informavo apie grasinimus, po išprievartavimo ji net 17 dienų delsė kreiptis į policiją.

Buvęs Orindžo apygardos seksualinių nusikaltimų skyriaus kaltintojas D. Johnsonas, 2008 metais skelbiant vyrui nuosprendį, sakė, jog anksčiau yra matęs žiaurių nusikaltimų.

„Nesu ginekologas, tačiau galiu kai ką jums pasakyti: jeigu moteris lytinių santykių nenori, kūnas tiesiog užsiveria. Kūnas jokiais būdais neleis tam įvykti, nebent jam padaroma labai daug žalos. O apie tai šioje byloje nieko neišgirdome“, - sakė teisėjas.

Komisija nustatė, jog teisėjo požiūris esą auka nesipriešino nusikaltėliui tėra jo asmeninė nuomonė, o ne įstatymas. Nuo 1980 metų Kalifornijos valstijos įstatymai nebereikalauja seksualinės prievartos aukų įrodyti, jog jos priešinosi ar joms buvo neleista priešintis.

Atsiprašyme komisijai teisėjas teigia, jog jo pasisakymas buvo netinkamas. Jis tvirtina, jog taip nutiko dėl ginčo su kaltintoju dėl bausmės kaltinamajam skyrimo.

D. Johnsonas manė, jog kaltintojo siekis prievartautojui skirti 16 metų laisvės atėmimo bausmę yra nepagrįstas. Teisėjas vyrui skyrė tik šešerių metų bausmę.

Rinkiminės kampanijos metu kandidatas į JAV Senatą Misūrio valstijoje, respublikonas Toddas Atkinas papiktino visuomenę pareikšdamas, jog vadinamojo „teisėto išprievartavimo“ aukos retai pastoja. Vėliau politikas atsiprašė.