„Kad Iranas galėtų pasirašyti ir įsipareigoti, pirmoji sąlyga būtų slegiančių sankcijų panaikinimas“, – Ali Salajegheh citavo valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Iranas yra prisijungęs prie JT bendrosios klimato kaitos konvencijos, tačiau taip ir nepasirašė 2015 metų Paryžiaus sutarties, kurios dalyvės įsipareigojo siekti apriboti pasaulio atšilimą.

Tais pačiais metais Iranas sudarė istorinį susitarimą su galingosiomis valstybėmis dėl savo branduolinės programos ribojimo mainais į sankcijų švelninimą.

Tas paktas yra ties žlugimo riba nuo 2018 metų, kai tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai iš jo pasitraukė ir paskelbė skaudžias sankcijas šiitiškai respublikai.

„Mūsų pagrindinė žinia per šį viršūnių susitikimą – kad šalys įsipareigotų prioritetine tvarka aptarti sankcijų Irano Islamo Respublikai panaikinimo klausimą“, – cituojamas A. Salajegheh, kalbėjęs Glazge vykusios COP26 Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijos kuluaruose.

Pasak jo, naftos turtingo „Irano sąlyga šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio sumažinimui keturiais procentais iki 2030 metų yra visų sankcijų panaikinimas, nes Iranui pasiekti šį tikslą kainuotų 56 mlrd. dolerių (48,6 mlrd. eurų)“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)