Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba trečiadienį pareikalavo Irano sustabdyti urano sodrinimo darbus, kurie, kaip įtaria Vakarai, vykdomi pagal slaptą branduolinių ginklų programą. Tačiau Iranas ir toliau nepaiso šių raginimų. Iraniečiai teigia, kad nesiekia pasigaminti atominių bombų ir kad nepaisydamos patikinimų Jungtinės Valstijos ir kitos šalys ras naujų priežasčių Teheranui apkaltinti.

"Grasinimai Irano neveikia. Iranas yra alergiškas spaudimui, - per spaudos konferenciją sakė iraniečių ambasadorius JT Javadas Zarifas. - Irano įsipareigojimas (laikytis) neplatinimo režimo, neplatinimo, yra kategoriškas".

Saugumo Tarybos pareiškimas, kuriam priimti reikėjo visų 15 Tarybos narių pritarimo, buvo perskaitytas per viešą susitikimą, surengtą po to, kai penkios nuolatinės, veto teisę turinčios narės po tris savaites trukusių sunkių derybų susitarė dėl jo teksto.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija padarė reikšmingų nuolaidų Rusijai ir Kinijai, labai norėjusioms išvengti formuluočių, kurios vėliau gali būti panaudotos spaudžiant paskelbti sankcijas Iranui ar pradėti prieš jį karo veiksmus.

Vis dėlto Rusijos ambasadorius JT Andrejus Denisovas žurnalistams sakė: "Kol kas dėl ketinimų turime įtarimų. Labai stiprių, bet - įtarimų. Dėl ketinimų taip pat turime tam tikrų įrodymų, bet tai tik ketinimai".

Taryba paragino Iraną paklusti JT Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) valdytojų tarybos rezoliucijoms, įskaitant reikalavimą sustabdyti "su sodrinimu susijusią veiklą".

Iranas šiais metais atnaujino darbus savo urano sodrinimo gamykloje Natanze, bet tvirtina, kad jo branduolinės programos tikslai yra vien elektros energijos gamyba, o ne ginklai. Itin sodrintas uranas yra naudojamas branduolinėms bomboms gaminti.

Saugumo Taryba taip pat paprašė TATENA generalinio direktoriaus Mohamedo ElBaradei po 30 dienų vėl pateikti ataskaitą dėl Irano padarytos pažangos.

Pareiškimas, kuriame baudžiamosiomis priemonėmis negrasinama, buvo priimtas aukšto rango pareigūnų susitikimo Irano klausimu, kuris įvyks Berlyne, išvakarėse. Tai pirmasis Saugumo Tarybos veiksmas siekiant priversti Iraną paaiškinti ir atskleisti visas savo branduolines programas.

"Pirmasis svarbus žingsnis"

"Iranui siunčiamas aiškus signalas, kad jo pastangų neigti akivaizdų faktą to, ką jis daro, neužteks", - žurnalistams sakė JAV ambasadorius Johnas Boltonas.

Jis minimą pareiškimą pavadino "pirmuoju svarbiu žingsniu šioje Taryboje siekiant spręsti (klausimą) dėl beveik 20 metų trunkančios slaptos Irano branduolinių ginklų programos".

"Viliuosi, kad Irano liaudis taip pat turės galimybę perskaityti šią žinią, kad galėtų apsvarstyti, į kokius pavojus ją stumia jos vyriausybė", - sakė J.Boltonas.

Penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių ambasadoriai sakė susitarę tik po to, kai Rusijos reikalavimu buvo išbraukta frazė, kad Taryba yra atsakinga už tarptautinę taiką ir saugumą.

Rusija ir Kinija baiminosi, kad tokia frazė, nors ir yra įtraukta į JT chartiją, vėliau gali būti panaudota kaip teisinis pagrindas imtis griežtų priemonių.

Kritikuodamas jų poziciją J.Boltonas sakė, jog net jei jos nenori cituoti JT chartijos, "vis tiek signalas yra aiškus - kad Irano branduolinių ginklų programa yra nepriimtina".

Vakarai atsisakė atmesti sankcijų, kurios būtų taikomos, jei Iranas nevykdytų reikalavimų, tikimybę, ir JAV pareigūnai sakė, kad viena galimybių būtų karo veiksmai, tačiau Didžioji Britanija ir Prancūzija jų atsisako.

"Nekalbame apie karo veiksmus. Nuo pat pradžių mes, europiečiai, sakėme, kad norime laipsniško, stiprėjančio ir grįžtamojo rezultato", - sakė Prancūzijos ambasadorius JT Jeanas-Marcas de la Sabliere'as.

TATENA apie Iraną Saugumo Tarybai pranešė kovo 8 dieną, po to, kai Teheranas atnaujino su branduoliniu kuru susijusius darbus. Dėl to Europos derybininkės - Vokietija, Prancūzija ir Didžioji Britanija - nutraukė pustrečių metų trukusias derybas.

Priėmus minimą pareiškimą, kitas žingsnis bus dar sunkesnis. Dėl penkių nuolatinių narių nuomonių skirtumų bus sunku nustatyti vieningą strategiją per šių valstybių ir Vokietijos užsienio reikalų ministrų susitikimą, kuris ketvirtadienį įvyks Berlyne.

Prieš išvykdama į Europą JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma, kad "dabar Iranas yra izoliuotas labiau nei bet kada".

Pasak jos, Saugumo Taryba Iranui nusiuntė "neabejotiną signalą, kad jo pastangos nuslėpti savo branduolinę programą ir išsisukti nuo savo tarptautinių įsipareigojimų yra nepriimtinos".

Maskvoje Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pakartojo, kad "bet koks ketinimas spręsti šį klausimą prievarta ir jėga itin kontrproduktyvu ".

Rusija ragina Iraną paisyti JT Saugumo tarybos

Rusija ketvirtadienį paragino Iraną kaip įmanoma labiau paisyti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos raginimo nutraukti urano sodrinimo veiklą.

"Raginame Irano vadovybę visiškai paklusti bendrai JT Saugumo Tarybos narių nuomonei ir užtikrinti visišką bendradarbiavimą su TATENA (Tarptautine atominės energetikos agentūra)", - sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.